Lichiu săsesc ca la Criț
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Lichiu săsesc ca la Criț

Preparare1 hr 30 mins
Gătire45 mins
Timp total2 hrs 15 mins
Categorie: Desert
Porții: 20
Autor: Bucate Aromate

Ingrediente

cantități pentru tava mare de la aragaz (aprox. 35x40 cm)

    blatul

    umplutura

    • 500 g smântână grasă min. 20% grăsime
    • 6 ouă
    • 250 g zahăr
    • 100 g stafide înmuiate în 200 ml de apă călduță în care ați pus 10 ml rom
    • semințele unei păstăi de vanilie
    • 100 g unt rece

    opțional

    • zahăr pudră

    Mod de preparare

    • Începeți prin a topi untul și lăsați-l să se răcească. Deasemenea laptele trebuie să fie călduț.
    • Puneți într-un bol (cel al robotului dacă aveți) făina, drojdia uscată, zahărul, coaja rasă de lămâie și sarea.
    • Adăugați laptele călduț și începeți să amestecați cu mâna sau la robot.
    • Turnați puțin câte puțin untul topit și răcit și frământați până când obțineți un aluat legat, fin, care se desprinde de pereții bolului. Eu am frământat la robot cam 10 minute. Dacă frământați cu mâna, cred că va dura cam 15-20 de minute.
    • Formați o bilă de aluat și lăsați-l la crescut în bolul acoperit cu folie alimentară timp de 60 de minute sau până când își dublează volumul.
    • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină, îl frământați foarte puțin doar cât să îi dați din nou formă de bilă și îl lăsați să se odihnească 10 minute acoperit cu un șervet.
    • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
    • Mutați aluatul în tavă și începeți să îl presați cu palmele până se lățește puțin, apoi băgați palmele dedesubt și trageți puțin câte puțin de margini pe toate laturile până când aluatul ajunge să umple uniform tava. Ar trebui să aibă cam 2 cm grosime.
    • Acoperiți din nou tava cu un șervet și lăsați aluatul să se odihnească încă 10 minute, timp în care vă ocupați de umplutură.

    umplutura

    • Amestecați smântâna, cu ouăle bătute, vanilia, zahărul și stafidele înmuiate în prealabil în apă cu rom și bine scurse.
    • Turnați amestecul peste aluat, nivelați și deasupra puneți din loc în loc cubulețe de unt rece.
    • Dați tava în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 45 de minute, până când lichiul este bine închegat și frumos rumenit deasupra.
    • Lichiul este bun și cald, dar și rece. Opțional se poate presăra cu zahăr vanilat.
    • Se păstrează foarte bine timp de câteva zile dacă îl țineți la frigider, într-o cutie cu capac.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!