Go Back
+ servings
Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni

Ruladă cu cremă mascarpone şi căpşuni, glazurată cu ciocolată topită. Cum se face blatul de ruladă, cum se face crema de mascarpone.
Preparare20 minutes
Gătire20 minutes
Timp total40 minutes
Categorie: Desert
Cuisine: Romaneasca
Porții: 10
Calories: 396kcal

Ingrediente

blatul - am folosit tava din dotarea aragazului - aprox. 40x40 cm

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri de făină
  • coaja rasă de la o lămâie
  • un praf de sare

crema

  • 250 g mascarpone
  • 400 g smântână pentru frişcă min. 30% grăsime
  • 100 g zahăr pudră
  • seminţele unei păstai de vanilie
  • aprox. 150 g căpşuni

decor

  • 100 g ciocolată cu 50% cacao
  • 1 lingură de ulei
  • căpşuni
  • flori comestibile
  • frunze de mentă

Mod de preparare

blatul

  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Puneţi ouăle, coaja de lămâie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 10 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
  • Încorporaţi făina folosind un tel sau o spatulă.
  • Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 15-20 minute. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios.
  • Desprindeţi cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ajutați-vă de o paletă mai lată. După ce l-ați desprins, rulați blatul cât mai strâns în aceeași hârtie în care l-ați copt. Eventual, fixați sulul cu câteva elastice, apoi lăsați blatul sa se răcească așa, rulat cât timp vă ocupați de umplutură.

crema

  • Frişca trebuie să fie rece înainte să vă apucaţi de făcut crema. Asiguraţi-vă că a stat cel puţin 3 ore la frigider şi de asemenea, castronul şi telurile mixerului ar trebui să fie reci. E bine să le ţineţi şi pe ele cel puţin 30 de minute la frigider.
  • Bateţi frişca cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră întâi la viteză mică, apoi puteţi mări viteza şi bateţi doar până când frişca s-a întărit şi nu mai cade de pe teluri. Nu bateţi mai mult, pentru că riscaţi să se transforme în unt.
  • Spre deosebire de frişcă, mascarpone nu trebuie să fie rece, ci cât mai aproape de temperatura camerei, pentru a se lucra mai uşor cu el, altfel e foarte tare şi compact, aproape ca untul.
  • Amestecaţi brânza mascarpone cu restul de zahăr şi cu seminţele de vanilie.
  • Încorporaţi frişca bătută în crema de mascarpone.
  • Păstraţi deoparte câteva linguri de cremă pentru decor.

asamblarea

  • Desfaceţi cu grijă blatul, întindeţi crema în strat uniform, având grijă să păstraţi pe una din margini cam 2 cm liberi, fără cremă.
  • Peste cremă puneţi căpşunile tăiate cubuleţe.
  • Rulaţi blatul cu marginea lăsată liberă către exterior.
  • Aşezaţi rulada pe un platou şi daţi-o la rece cât timp vă ocupaţi de glazura de ciocolată.

decor

  • Puneţi ciocolata la topit.
  • Când ciocolata s-a topit, o amestecaţicu uleiul, apoi o turnţi peste ruladă.
  • După ce ciocolata se întăreşte, decoraţi rulada cu crema păstrată deoparte, căpşuni, flori si frunze proaspete de mentă.
  • Lăsaţi rulada la frigider cel puţin 3 ore înainte de servire.
  • Feliaţi prăjitura cu un cuţit cu lamă subţire şi bine ascuţită.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 396kcal | Carbohidrați: 20g | Proteine: 6g | Grăsimi: 33g | Colesterol: 178mg | Fibre: 1g | Zahăr: 17g | Vitamina A: 1082IU | Calciu: 81mg