Frunzele de tei se opăresc într-un litru de apă clocotită în care am pus o linguriţă rasă de sare. Se lasă la fiert jumătate de minut, după care se scot şi se trec printr-un jet de apă rece.
Tocaţi carnea la maşina de tocat sau robot.
Căliţi în uleiul încins ceapa şi ardeiul gras tocate cubuleţe. Ceapa nu trebuie să se rumenească, ci doar să devină puţin translucidă.
Adăugaţi orezul şi căliţi-l împreună cu legumele încă 2-3 minute, apoi lăsaţi compoziţia să se răcească.
Amestecaţi carnea tocată, cu orezul şi ceapa călite, mărarul tocat, vinul, sare şi piper după gust.
Framântaţi foarte bine amestecul cu mâinile, apoi începeţi să formaţi sărmăluţele.
Aşezaţi frunzele de tei cu partea mai aspră, cea cu nervurile în sus şi puneţi cam o linguriţă de compoziţie pe fiecare frunză. Rulaţi sărmăluţele strâns, având grijă să fie capetele bine sigilate.
Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu ulei o cratiţă potrivită ca mărime.
Aşezaţi câteva frunze de tei pe fundul cratiţei, apoi peste ele sarmăluţele pe măsură ce le înfăşuraţi.
Turnaţi sucul de roşii peste sărmăluţe şi dacă mai este nevoie, mai completaţi cu puţină apă.
Acoperiţi ultimul strat de sărmăluţe cu câteva frunze de tei. Nivelul lichidului în cratiţă trebuie să ajungă până la aceste frunze de deasupra.
Daţi sărmăluţele la cuptor timp de 1 oră şi jumătate. Gustaţi o sărmăluţă şi vedeţi dacă orezul şi carnea sunt fierte bine. Dacă e nevoie, lăsaţi-le încă 20-30 de minute.
Se servesc cu iaurt, sau cu smântână, după gustul şi obiceiul fiecărei familii.