Mâncare de bame cu ceapă şi morcovi
Mâncare de bame. Cum se curăţă bamele, cum se opăresc şi cum se face o mâncare gustoasă şi săţioasă folosind bame proaspete sau congelate.
Preparare10 minutes mins
Gătire30 minutes mins
Timp total40 minutes mins
Categorie: Feluri de baza
Cuisine: Romaneasca
Porții: 2
Calories: 410kcal
- 400 g bame proaspete sau congelate
- 3 linguri de oţet de 9 grade
- 2 cepe medii
- 1 ardei gras
- 4 căţei de usturoi
- 150 g morcov baby sau 2 morcovi mari
- 120 ml de suc de roşii sau roşii pasate eu am folosit bulion de roşii cu ardei kapia
- 50 ml de ulei
- 1 frunza de dafin
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- ½ linguriţă de boia de ardei eu am pus dulce, dar poate fi şi iute
- sare şi piper după gust
- pătrunjel proaspăt pentru servit
Dacă folosiţi bame proaspete, tăiaţi-le codiţele lemnoase.
Opăriţi bamele timp de 5 minute în aproximativ 1 litru de apă în care aţi pus cam 3 linguri de oţet şi un praf de sare.
Scurgeti bamele şi clătiţi-le cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
Într-o tigaie sau crăti cioară căliţi ceapa şi ardeiul gras tăiate cubuleţe şi usturoiul trecut prin presă.
Adăugaţi morcovul, condimentele şi o ceşcuţă de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă la foc mic cam 10-15 de minute.
Adăugaţi sucul de roşii şi lăsaţi să mai fiarbă 5 minute, apoi puneţi şi bamele în tigaie.
Lăsaţi să fiarbă la foc mic cam 15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de tigaie.
Serviţi mâncarea de bame caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat.
Poate fi şi o garnitură excelentă lângă o friptură făcută la grătar sau la cuptor.
Calorii: 410kcal | Carbohidrați: 43g | Proteine: 8g | Grăsimi: 26g | Fibre: 13g | Zahăr: 19g | Vitamina A: 14554IU | Calciu: 236mg