Go Back
+ servings
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Găluşte de ştiucă în sos de smântână şi mărar

Preparare15 minutes
Gătire10 minutes
Timp total25 minutes
Porții: 4

Ingrediente

  • o ştiucă de aprox. 1 kg filetată
  • 3 felii de franzelă albă
  • 150 ml de lapte
  • 1 ceapă micuţă
  • 2 ouă
  • 2 linguri de făină
  • mărar proaspăt
  • sare şi piper după gust
  • aprox. 600 ml supă de legume
  • 200 g smântână
  • opţional - un vârf de linguriţa de nucşoară măcinată

Mod de preparare

  • Tocaţi carnea la maşină împreună cu ceapa crudă.
  • Puneţi franzela la înmuiat în lapte, fără coajă, apoi o stoarceţi foarte bine în palme, o mărunţiţi şi o puneţi în castron peste carnea tocată.
  • Adăugati ouăle, cam 2 linguri de mărar proaspăt tocat fin, cele 2 linguri de făină, sare şi piper după gust.
  • Frământaţi bine cu mâinile toate ingredientele. Trebuie să aveţi o compoziţie omogenă şi bine legată.
  • Puneți la fiert supa de legume. Dacă nu aveţi supă de legume gata făcută, atunci, înainte să vă apucați de găluşte, trebuie să faceţi această supă fierbând câteva rădăcinoase (morcov, ţelină, rădăcină de pătrunjel, ceapă) cam într-un litru şi jumătate de apă.
  • Cât timp se încălzeşte supa, formaţi găluştele cu palmele umede şi le aşezaţi pe o farfurie până le terminaţi de făcut pe toate.
  • Când supa începe să fiarbă daţi drumul găluştelor pe rând, cu grijă să nu se sfărâme. Daţi focul la mediu spre mic şi nu amestecaţi în supă, în primul minut. În acest fel găluştele vor avea timp să se închege. Apoi puteţi amesteca, dar foarte încet, cu mare grijă să nu le zdrobiţi.
  • Găluştele de ştiucă fierb foarte repede, cam în 10 minute ar trebui să fie fierte. Sunt gata când încep să se ridice singure la suprafaţă.
  • Scoateţi găluştele cu o spumieră şi așezați-le într-un vas ținut în prealabil la cald. Eu am folosit o tigaie de fontă.
  • Daţi deoparte cam 200 ml din supa în care au fiert galuştile şi turnaţi-o încet peste smântână, amestecând să se desfacă. Tot acum adăugaţi şi nucşoara măcinată (opţional).
  • Turnaţi sosul de smântână peste găluşte. Presăraţi cu mărar proaspăt şi serviţi găluştele cât sunt calde.

Notă

Cercetaţi cu atenţie fileurile de ştiucă şi îndepărtaţi oasele ajutându-vă de o pensetă. Oasele mici, cele subţiri şi fine se vor mărunţi atunci când tocăm carnea, dar din oasele mari e posibil să rămână bucăţi întregi, aşa că fiţi atenţi cu acestea.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!