Go Back
+ servings
Prăjitură Siret
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 6 votes

Prăjitura Siret cum numai la Galaţi găseşti

Preparare30 minutes
Gătire15 minutes
Timp total45 minutes
Categorie: Desert
Porții: 8

Ingrediente

crema de ciocolată

  • 200 ml smântână pentru frişcă cu 35% grăsime
  • 150 g ciocolată amăruie
  • 30 g unt
  • 1 lingură de rom

biscuiţii

  • 120 g unt cu 82% grăsime
  • 90 g zahăr
  • 1 ou
  • 220 g făină poate fi nevoie de încă 30 g
  • 1 linguriţă de coajă de portocală
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • un praf de sare

glazura

  • 120 g zahăr pudră
  • 15 g cacao neagră
  • 1 lingură de rom
  • 3 linguri de apă
  • 20 g unt

Mod de preparare

crema de ciocolată

  • Începem prin a prepara crema de ciocolată pentru ca aceasta are nevoie să stea la rece cel puţin 4 ore, sau şi mai bine, de seara până dimineaţa.
  • Puneţi frişca la încălzit şi între timp mărunţiţi ciocolata cu un cuţit.
  • Când frişca dă semne că începe să fierbă, turnaţi ciocolata mărunţită, toată deodată şi stingeţi focul.
  • Lăsaţi ciocolata să se topească pe îndelete timp de vreo 15 minute, puneţi untul, apoi cu un tel de mână omogenizati compoziţia.
  • Când crema s-a răcorit destul de bine, adăugaţi romul şi amestecaţi.
  • Daţi crema la rece pentru cel puţin 4 ore, dar de preferat ar fi să o faceţi cu o seară înainte şi să o lăsaţi la frigider peste noapte.

biscuiţii

  • Aprindeţi cuptorul la 170 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Mixaţi untul la temperatura camerei împreună cu zahărul, coaja de portocală şi un praf de sare până obţineţi o cremă omogenă.
  • Adăugaţi oul întreg, extractul de vanilie şi mixaţi din nou.
  • Turnaţi făina şi o încorporaţi în crema de unt de mai sus. Trebuie să obţineţi un aluat moale, catifelat, uşor de modelat. În funcţie de tipul de făină folosit poate fi nevoie să mai adăugaţi încă o lingură sau două.
  • Presăraţi puţină făină pe blatul de lucru şi întindeţi aluatul într-o foaie groasă de aproximativ ½ de centimetru pe care o care decupaţi în forme ovale.
  • Marginile rezultate după decupare, le frământaţi puţin şi le întindeţi din nou cu sucitorul într-o nouă foaie din care decupaţi biscuiţi ovali. Procedând în acest fel, mie mi-au ieşit 16 biscuiţi, dar în funcţie de forma folosită, pot fi mai mulţi sau mai puţini.
  • Coaceţi biscuiţii timp de 15-17 minute, doar până se rumenesc puţin pe partea care a fost în contact cu tava. Lăsaţi biscuiţii la răcit.
  • Scoateţi crema de ciocolată de la frigider, lipiţi biscuiţii cu cremă doi câte doi şi aşezaţi-i pe un grătar, pregătiţi pentru glazurare. Puneţi o hârtie de copt sub grătar sau aşezaţi grătarul deasupra unei tăvi pentru că va curge glazură şi va fi greu de curăţat.

glazura de cacao

  • Într-o crăticioară mai largă, cerneţi zahărul pudră împreună cu pudra de cacao pentru a avea o glazură fină, fără cocoloaşe.
  • Adăugaţi romul şi cele 3 linguri de apă, puneţi crăticioara pe foc şi amestecaţi continuu. Zahărul se va înmuia şi se va transforma într-o pastă fluidă.
  • Puneţi untul peste pasta de cacao şi amestecaţi continuu până se topeşte.
  • Turnaţi un strat uniform de glazură peste biscuiţi ajutându-vă de o lingură. Nu insistaţi prea mult, se va nivela singură. Păstraţi 2-3 linguri de glazură pentru mai târziu.
  • Lăsaţi prăjiturile 15-20 minute într-un loc răcoros să se usuce puţin glazura pentru a putea forma apoi grilajul de deasupra.
  • Între timp glazura păstrată deoparte s-a solidificat. Aşezati vasul din nou la foc mic şi amestecaţi până când glazura redevine fluidă.
  • Luaţi glazură cu o lingură şi prelingeţi în fir subţire peste biscuiţi formând acele dungi (grilaj) pe care le vedeţi în fotografii şi care sunt specifice prăjiturii Siret.
  • Păstraţi prăjiiturile la rece până la servire.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!