Puneţi laptele la fiert cu 90 g de zahăr. Când laptele dă în clocot turnaţi grişul în ploaie şi amestecaţi continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloaşe.
Lăsaţi grişul să fiarbă conform instrucţiunilor de pe pachet. De obicei în 5-10 minute e gata. Stingeţi focul, adaugaţi extractul de vanilie şi omogenizaţi.
Lăsaţi grişul cu lapte să se răcească. Ca să nu formeze crustă la suprafaţă, aşezaţi deasupra o bucată de folie alimentară (sau o pungă curată)
Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu unt (sau cu ulei) o formă potrivită ca mărime.
Tăiaţi smochinele cuburi.
Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
Bateţi gălbenuşurile cu o furculiţă să se desfacă bine şi amestecaţi-le cu grişul răcit. Adăugaţi sarea şi coaja rasă de portocală (sau lămâie) şi omogenizaţi.
Bateţi albuşurile spumă, adăugaţi restul de 30 g zahăr şi bateţi din nou până albuşurile se întăresc, ca la bezele.
Încorporaţi spuma de albuşuri în compoziţia de mai sus. Amestecaţi uşor, cu mişcări de jos în sus.
Tot acum puneţi şi smochinele în compoziţie. Păstrati câteva cubuleţe să le presăraţi deasupra.
Turnaţi compoziţia în tava unsă cu unt, presăraţi restul de smochine şi daţi tava la cuptor pentru 40-50 de minute (depinde de cuptor)
Se serveşte pudrată cu zahăr şi opţional cu peltea de gutui sau miere de albine.