Plăcintă crocantă cu iaurt şi stafide
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Plăcintă crocantă cu iaurt şi stafide

Preparare10 mins
Gătire45 mins
Timp total55 mins
Categorie: Desert
Porții: 8 -10
Autor: Iuliana - Bucate Aromate

Ingrediente

pentru o tavă de aprox. 25x35 cm

  • 1 pachet de foi fine de plăcintă 400 g
  • 800 g iaurt gras 10% grăsime
  • 8 ouă
  • 30 g griş
  • 200 g zahăr
  • 150 g de stafide
  • 1 linguriţă extract de vanilie de preferat făcut în casă, vezi reţeta
  • 50 ml ulei
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 1 linguriţă rasă pudră de vanilie sau semințele unei păstăi de vanilie
  • un praf de sare
  • 2-3 linguri de zahăr pudră pentru servit

Mod de preparare

  • Puneti stafidele la înmuiat pentru 15-20 de minute în puţină apă caldă în care aţi pus 1 linguriţă de extract de vanilie. Înainte de a le folosi trebuiesc scurse bine de apă.
  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de aprox. 25x35 cm.
  • Separaţi albuşurile şi gălbenuşurile.
  • Amestecaţi gălbenuşurile cu iaurtul, zahărul, grişul, pudra de vanilie şi un praf de sare.
  • Bateţi albuşurile spumă şi le încorporaţi în compoziţia de iaurt, cu mişcări uşoare, de jos în sus.
  • De obicei pachetele cu foi de plăcintă au câte 15 foi. Le împărțim în 3 părți egale.
  • Punem pe fundul tăvii 5 foi, fiecare foaie unsă sau stropită din loc în loc cu puţin ulei. Foile vor fi mai mari decât tava, ridicaţi marginile în sus, pe pereţii tăvii.
  • Peste cele 5 foi punem jumătate din compoziţia de iaurt şi ouă şi acoperim cu marginile foilor de dedesubt.
  • Punem din nou 5 foi unse cu ulei, apoi restul de compoziţie de iaurt şi deasupra ultimele 5 foi. Întoarcem marginile foilor dedesubt, ca să avem o suprafaţă frumoasă a plăcintei.
  • Stropim cu puţin ulei ultima foaie şi dăm plăcinta la cuptor pentru 40-45 de minute, până când e rumenită frumos, iar foile de deasupra au devenit crocante.
  • Dacă vreți ca foile superioare să rămână crocante, lăsați plăcinta să se raceasca liber, nu o acoperiți cu nimic, altfel foile se for aburi și se vor înmuia.
  • Serviţi plăcinta rece, atunci se vor simți mai bine toate aromele.
  • Opțional, presarăți zahăr pudră înainte de servire.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!