Puneti stafidele la înmuiat pentru 15-20 de minute în puţină apă caldă în care aţi pus 1 linguriţă de extract de vanilie. Înainte de a le folosi trebuiesc scurse bine de apă.
Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt într-o tavă de aprox. 25x35 cm.
Separaţi albuşurile şi gălbenuşurile.
Amestecaţi gălbenuşurile cu iaurtul, zahărul, grişul, pudra de vanilie, coaja rasă de lămâie şi un praf de sare.
Bateţi albuşurile spumă şi le încorporaţi în compoziţia de iaurt, cu mişcări uşoare, de jos în sus. La final încorporați și stafidele scurse bine de apă.
De obicei pachetele cu foi de plăcintă au câte 15 foi. Le împărțim în 3 părți egale.
Punem pe fundul tăvii 5 foi, fiecare foaie unsă sau stropită din loc în loc cu puţin ulei. Foile vor fi mai mari decât tava, ridicaţi marginile în sus, pe pereţii tăvii.
Peste cele 5 foi punem jumătate din compoziţia de iaurt şi ouă şi acoperim cu marginile foilor de dedesubt.
Punem din nou 5 foi unse cu ulei, apoi restul de compoziţie de iaurt şi deasupra ultimele 5 foi. Întoarcem marginile foilor dedesubt, ca să avem o suprafaţă frumoasă a plăcintei.
Stropim cu puţin ulei ultima foaie şi dăm plăcinta la cuptor pentru 40-45 de minute, până când e rumenită frumos, iar foile de deasupra au devenit crocante.
Dacă vreți ca foile superioare să rămână crocante, lăsați plăcinta să se raceasca liber, nu o acoperiți cu nimic, altfel foile se for aburi și se vor înmuia.
Serviţi plăcinta rece, atunci se vor simți mai bine toate aromele.
Opțional, presarăți zahăr pudră înainte de servire.