Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime și cu lama unui cuțit, scoateți semințele.
Într-o cratiță cu fund gros, puneți laptele la fiert împreună cu sarea şi semințele păstăii de vanilie.
Între timp spălați orezul în 2-3 ape.
Când laptele dă semne că începe să se umfle, puneți zahărul, orezul şi lăsați să fiarbă la foc mediu spre mic. Amestecați din când în când să nu se lipească orezul de fundul vasului.
Când orezul este fiert (cam în 15-20 de minute, depinde şi de tipul de orez), dați cratiţa deoparte, acoperiți-o cu un capac și lăsați orezul să se odihnească timp de 10 minute, apoi e numai bun de servit.
Se împarte orezul în vase potrivite şi se serveşte cu dulceaţă sau scorțișoară, după preferințe.
E bun şi cald, dar e bun şi a doua zi după ce s-a răcit.