Go Back
+ servings
Prajitura cu crema de serbet si glazura de bezea cu nuca
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Prăjitură cu cremă de şerbet şi glazură de bezea cu nucă

Preparare45 minutes
Gătire30 minutes
Timp total1 hour 15 minutes
Categorie: Desert
Porții: 20

Ingrediente

blaturi - pentru o tavă de 25x35 cm

  • 200 g unt cu min. 80% grăsime la temperatura camerei
  • 250 g zahăr
  • 5 ouă
  • 250 g făină
  • coaja rasă de la o lămâie
  • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare

crema de şerbet

  • 100 g de unt
  • 250 g şerbet zmeură, fragi, căpşuni, trandafir, vişine
  • 200 g de nuci măcinate fin
  • sucul de la ½ de lămâie

bezea cu nucă

  • 2 albuşuri
  • 50 g zahăr
  • 50 g nuci tăiate grosier

Mod de preparare

blaturi

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade si punem hârtie de copt în tavă.
  • Frecăm untul cu zahărul până devine spumă, iar zahărul este complet dizolvat.
  • Încorporam pe rând cele 5 gălbenuşuri.
  • Turnăm făina amestecată cu sarea, bicarbonatul de sodiu şi coaja rasă de lămâie.
  • Mixăm cele 5 albuşuri rămase până devin spumă tare, ca la bezea. Încorporăm spuma în compoziţia de mai sus, cu mişcări uşoare de jos în sus, ca să nu scoatem aerul încorporat în albuşuri.
  • Aluatul astfle obţinut îl împărţim în 2 părti egale pe care le vom coace pe rând.
  • Turnăm jumătate de aluat în tavă, nivelăm şi coacem primul blat timp de aprox. 12-15 minute. Facem testul cu scobitoarea să ne asigurăm că blatul este bine copt şi în interior.
  • Lăsăm primul blat să se răcească pe un grătar şi tava să se răcorească puţin, apoi o tapetăm din nou cu hârtie de copt pentru al doilea blat.
  • Între timp mixăm cele 2 albuşuri pentru bezea, încorporăm zahărul şi mixăm din nou până avem o spumă fermă, lucioasă, care nu cade de pe teluri.
  • Turnăm restul de aluat în tavă, nivelăm, iar deasupra punem bezeaua peste care presărăm nuci tăiate grosier.
  • Coacem şi al doilea blat la fel cum am procedat cu primul. Îl scoatem cu grijă din tavă, folosindu-ne de marginile hârtiei de copt, ca să nu stricăm bezeaua, apoi îl lăsăm la racit.

crema de şerbet

  • Se freacă 100g de unt cu şerbetul, sucul de lămâie şi nucile măcinate fin până obţinem o cremă omogenă.

asamblare

  • Aşezăm primul blat pe un platou, întindem crema uniform şi o nivelăm.
  • Peste cremă aşezăm cel de-al doilea blat, cel cu bezeaua. Presăm uşor pentru ca blaturile să facă priză cu stratul de cremă.
  • Dăm prăjitura la rece pentru cel puţin 4 ore înainte să o servim.
  • Pentru a obţine romburi frumoase, tăiem prăjitura cu un cuţit cu lama fină şi bine ascuţită.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!