Afinele se aşează într-un borcan împreună cu zahărul. Borcanul nu trebuie închis cu capac etanş, ci se leagă gâtul borcanului cu un tifon sau se aşează o farfurioară deasupra.
Se lasă 5-6 zile la macerat la temperatura camerei. În acest timp se agită zilnic borcanul pentru a ajuta dizolvarea zahărului. Afinele vor lăsa sirop.
Se toarnă vodka peste fructele şi siropul din borcan, se acoperă borcanul cu un capac etanş şi se lasă deoparte timp de o două săptămâni sau chiar mai mult. Agitaţi din când în când borcanul.
Strecuraţi lichiorul printr-o sită cât mai deasă şi puneţi-l în sticle cu capac sau dop etanş.
Păstraţi sticlele cu lichior în loc răcoros (cămară sau beci, nu la frigider!) până la servire.
Notă
După ce aţi tras afinata în sticle, nu aruncaţi afinele alcoolizate! Puneţi-le într-un borcan şi păstraţi-le la frigider. Sunt delicioase şi se pot folosi la deserturi, exact cum se folosesc vişinele din vişinată!