Go Back
+ servings
Dulceaţă minunată de afine
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 5 votes

Dulceaţă minunată de afine

Preparare10 minutes
Gătire30 minutes
Timp total40 minutes
Categorie: Din camara / Cum se face?
Porții: 6 borcane de 370 g

Ingrediente

  • 2 kg afine
  • 1 kg zahăr
  • 1 lămâie coaja rasă şi sucul

Mod de preparare

  • Afinele se curăță de codiţe, apoi se pun într-o sită şi se spală scurt sub jet de apă pentru a îndepărta praful şi eventualele impurităţi.
  • Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
  • Se pun afinele în cratiţă, se presară cu zahăr, suc și coajă de lămâie şi se lasă deoparte măcar o oră, timp în care zahărul se va topi, iar fructele vor lăsa sirop.
  • Se pune cratiţa pe foc. Focul trebuie să fie iute la început şi moderat după ce dulceața începe să fiarbă.
  • Se amestecă constant în oală pentru a nu lăsa gemul să se lipească de fundul vasului şi se îndepărtează spuma care se formează deasupra.
  • Eu am ţinut dulceața pe foc mediu timp de 30 de minute (de când a început să fiarbă!)
  • Puneți 1-2 lingurițe de dulceață pe o farfurioară. Dacă sunteţi mulţumiţi de consistenţa ei, o puteţi turna în borcane. Dacă nu, lăsaţi-o să mai dea câteva clocote. Trebuie să țineți cont de faptul că după răcirea completă, dulceața de mai întărește.
  • Borcanele și capacele trebuie să fie în prealabil sterilizate în cuptor - 15 minute la 150 de grade. Vedeți video pas cu pas la final cu metoda de sterilizare a borcanelor pentru conserve.
  • Păstrând borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura, începeţi să turnaţi dulceața în borcane, puţin câte puţin.
  • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
  • Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu 2-3 prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le în cuptor până la răcirea completă.
  • Nu uitaţi să etichetaţi borcanele, apoi păstraţi dulceaţa într-un loc răcoros (cămară, beci).
  • Dulceața astfel preparată rezistă chiar şi 2 ani fără nicio problemă.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!