Dulceaţă minunată de afine
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Dulceaţă minunată de afine

Preparare10 mins
Gătire30 mins
Timp total40 mins
Categorie: Din camara / Cum se face?
Porții: 6 borcane de 370 g
Autor: Iuliana @ Bucate Aromate

Ingrediente

  • 2 kg afine
  • 1,2 kg zahăr
  • 1 lămâie coaja rasă şi sucul

Mod de preparare

  • Afinele se curăță de codiţe, apoi se pun într-o sită şi se spală scurt sub jet de apă pentru a îndepărta praful şi eventualele impurităţi.
  • Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
  • Se pun afinele în cratiţă, se presară cu zahăr şi se lasă la frigider câteva ore, timp în care îşi vor lăsa un sirop delicios.
  • Se pune cratiţa pe foc. Focul trebuie să fie iute la început şi moderat după ce dulceața începe să fiarbă.
  • Când dulceața dă primul clocot, se adaugă zeama şi coaja de lămâie.
  • Se amestecă constant în oală pentru a nu lăsa gemul să se lipească de fundul vasului şi se îndepărtează spuma care se formează deasupra.
  • Eu am ţinut dulceața pe foc mediu timp de 30 de minute (de când a început să fiarbă!)
  • Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat iar siropul în care plutesc s-a legat. Dacă luaţi sirop cu lingura şi lăsaţi să cadă picături pe o farfurie, acestea trebuie să îşi păstreze forma rotundă, ca boabele de rouă şi să nu se prelingă în farfurie.
  • Puteţi pune 2-3 linguri de dulceață pe o farfurioară pe care să o băgaţi la congelator pentru 5 minute. Dacă sunteţi mulţumiţi de consistenţa ei, o puteţi turna în borcane. Dacă nu, lăsaţi-o să mai dea câteva clocote.
  • Cât timp fierbe dulceața vă puteţi ocupa de borcanele care trebuiesc spălate foarte bine şi sterilizate. Din cantităţile de mai sus mie mi-au rezultat 6 borcane de 370 g. În funcţie de cât sirop şi-au lăsat fructele şi de cât timp aţi lăsat dulceața la fiert, e posibil să mai aveţi nevoie de încă un borcan, deci pregătiţi 7 borcane, pentru siguranţă.
  • Așezați borcanele şi capacele aferente în tava de la aragaz, băgaţi tava în cuptor şi aprindeţi cuptorul la 150 de grade. Lasaţi borcanele 15 minute în cuptor, apoi stingeţi focul şi lăsati-le acolo până e gata dulceața.
  • Păstrând borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura, începeţi să turnaţi dulceața în borcane, puţin câte puţin.
  • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
  • Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu 2-3 prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le în cuptor până la răcirea completă.
  • Nu uitaţi să etichetaţi borcanele, apoi păstraţi dulceaţa într-un loc răcoros (cămară, beci).
  • Dulceața astfel preparată rezistă chiar şi 2 ani fără nicio problemă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!