Zmeura se pune într-o sită şi se spală scurt sub jet de apă pentru a îndepărta praful şi eventualele impurităţi.
Se pune zmeura într-un vas, se presară cu zahăr, suc și coajă de lămâie şi se lasă deoparte o oră. Amestecați de 2-3 ori în vas în acest timp. Zmeura își va lăsa sirop și zahărul se va dizolva. În acest fel nu suntem nevoiți să adăugăm apă la fiert.
Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
Se răstoarnă zmeura în cratiţă, iar cratiță o punem pe foc. Focul trebuie să fie iute la început şi moderat după ce gemul începe să fiarbă.
Se amestecă constant în oală pentru a nu lăsa gemul să se lipească de fundul vasului şi se îndepărtează spuma care se formează deasupra.
Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute (de când a început să fiarbă!)
Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat iar siropul în care plutesc s-a legat.
Puneți 1-2 lingurițe de gem pe o farfurioară. Dacă sunteţi mulţumiţi de consistenţa gemului, îl puteţi turna în borcane. Dacă nu, lăsaţi-l să mai dea câteva clocote.
Borcanele și capacele trebuie să fie sterilizate înainte să turnăm gemul.
Așezați borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura și începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le să se răcească complet, de pe o zi pe alta.
Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2 ani într-o cămară de bloc, fără nicio problemă.