Cernem făina împreună cu drojdia uscată şi sarea.
Dacă frământaţi la robot puneţi apa, uleiul, măslinele şi busuiocul peste făină şi lăsaţi-l să îşi facă treaba. Dacă frământaţi cu mâna , puneţi măslinele şi busuiocul peste făină, apoi turnaţi apa şi uleiul puţin câte puţin, până când sunt bine încorporate. În funcţie de făina folosită, poate fi nevoie de ceva mai mult sau mai puţină apă.
Când aluatul este omogen, elastic şi nu se lipeşte de pereţii vasului sau de mâini, ne oprim din frământat şi îl lăsăm la dospit.
Eu am acoperit bolul robotului cu folie alimentară şi l-am băgat în cuptorul de la aragaz (cuptorul stins!!). În 40 de minute îşi dublase volumul.
Ungem blatul de lucru cu foarte puţin ulei şi răsturnăm aluatul. Îl impărţim în 8-10 bucăţi egale.
Formăm cu palmele bile cât de perfect rotunde reuşim.
Aşezăm pâinicile în tava de la aragaz tapetată cu hârtie de copt, le acoperim cu un şervet curat şi le mai lăsăm la dospit încă 30 de minute.
Între timp încingeţi cuptorul la 240 de grade şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală cu 500 ml de apă.
Înainte să daţi pâinicile la cuptor, crestaţi-le cu un cuţit cu lama subţire şi foarte bine ascuţită.
Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să băgaţi tava la cuptor. Închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor, reduceți temperatura la 200 de grade şi lăsaţi pâinicile la copt încă 30 de minute.
Când sunt gata, trebuie să fie compacte, uşoare, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune a gol.
Lăsaţi pâinicile să se usuce liber, pe un grătar, apoi păstraţi-le în pungi de hârtie sau acoperite cu un şervet de bumbac.