Go Back
Pâine de secară cu seminţe de in
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Pâine de secară cu seminţe de in

Preparare2 hours
Gătire55 minutes
Timp total2 hours 55 minutes
Categorie: Feluri de baza

Ingrediente

Mod de preparare

  • Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
  • Adăugaţi sarea, zahărul şi seminţele de in.
  • Frământaţi aluatul la robot la viteza 1 şi 2 sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic şi compact. Va rămâne uşor lipicios, dar nu trebuie să vă faceţi probleme.
  • Acoperiţi bolul cu un prosop curat sau cu folie alimentară şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi măreşte considerabil volumul. Eu am băgat bolul în cuptor (cuptorul stins!!!) şi l-am scos peste 1 oră. Crescuse suficient, dar nu aş spune că şi-a dublat volumul, ca alte pâini.
  • Ungeţi blatul de lucru cu foarte puţin ulei, răsturnaţi aluatul şi îl frământaţi puţin.
  • Daţi forma dorită pâinii. Eu am făcut-o gen franzelă de data asta, dar dacă vă place mai mult, o puteţi face rotundă.
  • Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 40-60 de minute. Eu am lăsat-o 60 de minute.
  • Încingeţi cuptorul la 220 de grade şi puneţi pe fundul acestuia o tavă cu apă care va face aburii necesari pentru a forma o coajă groasă şi gustoasă.
  • Luaţi în calcul că durează cam 20 de minute până ce cuptorul ajunge la temperatura optimă, iar apa începe să fiarbă şi să degaje vapori!
  • Crestăm pâinea şi o băgăm în cuptorul încins.
  • După 15 minute, scoatem repede tava cu apă din cuptor, reducem temperatura la 190 de grade şi lăsăm pâinea să se coacă în continuare timp de 30-40 de minute (depinde de mărime şi de cuptor), până când e rumenită frumos şi sună a gol dacă o ciocăniţi uşor cu unghia pe coajă.
  • Scoatem pâinea din cuptor şi folosind o pensulă, o ungem cu apă rece peste tot. In acest fel vom avea o coajă frumoasă şi lucioasă.
  • Lăsăm pâinea să se răcească pe un grătar, fără să o acoperim cu nimic în acest timp. Pâinea trebuie să se răcească liber.
  • După ce s-a răcit bine, pâinea se păstrează cel mai bine înfăşurată într-un un prosop de bumbac.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!