Go Back
Pâine de casă simplă cu ulei de măsline
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Pâine de casă simplă cu ulei de măsline

Preparare10 minutes
Gătire1 hour
Timp total1 hour 10 minutes
Categorie: Aluaturi

Ingrediente

  • 1 kg de făină albă tip 650
  • 600 ml de apă
  • 50 ml ulei de măsline
  • 20 g sare
  • 14 g drojdie uscată

Mod de preparare

  • Cernem făina împreună cu drojdia uscată şi sarea.
  • Dacă frământaţi la robot, puneţi apa şi uleiul de măsline în bol, peste făină şi lăsaţi-l să îşi facă treaba. Dacă frământaţi cu mâna , turnaţi apa puţin câte puţin, alternativ cu uleiul, până sunt bine încorporate. în funcţie de făina folosită, poate fi nevoie de ceva mai multă sau mai puţină apă.
  • Când aluatul este omogen, elastic şi nelipicios, ne oprim din frământat şi îl lăsăm la dospit.
  • Eu am acoperit bolul robotului cu o pungă de plastic şi l-am băgat în cuptorul de la aragaz (cuptorul stins!!). În 45 de minute deja îşi dublase volumul.
  • Răsturnăm aluatul pe blatul de lucru uns cu foarte puţin ulei, îl întindem cu palmele şi îi dăm o formă dreptunghiulară.
  • Împăturim aluatul în 3 părţi, una peste alta, apoi îl întoarcem cu partea netedă în sus, ascundem colţurile dedesubt şi dăm pâinii o formă frumoasă, rotundă.
  • Mutăm pâinea în tava tapetată cu hârtie de copt şi o lăsăm să mai crească acoperită cu un prosop încă 50 de minute.
  • Între timp, aprindem cuptorul la 240 de grade (temperatura maximă dacă aveţi cuptor pe gaz) şi punem pe fundul cuptorului o tavă cu apă. Luaţi în calcul că durează cam 30 de minute până ce cuptorul ajunge la temperatura optimă, iar apa începe să fiarbă şi să degaje vapori!
  • Crestăm pâinea şi o băgăm în cuptorul încins.
  • După 15 minute, scoatem repede tava cu apă din cuptor, reducem temperatura la 220 de grade şi lăsăm pâinea să se coacă în continuare timp de 40-60 de minute (depinde de mărime şi de cuptor), până când e rumenită frumos şi sună a gol dacă o ciocăniţi uşor cu unghia pe coajă.
  • Scoatem pâinea din cuptor şi o lăsăm să se răcească pe un grătar. Nu acoperim pâinea cu nimic în acest timp. Pâinea trebuie să se răcească liber.
  • După ce s-a răcit bine, pâinea se păstrează cel mai bine înfăşurată într-un un prosop de bumbac.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!