Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
Adăugaţi sarea, berea şi seminţele.
Frământaţi aluatul la robot la viteza 1 şi 2 sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini. Frământatul la robot a durat la mine cam 10-12 minute.
Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul La mine a durat 1.5 ore, dar poate dura şi mai mult depinde mult şi de temperatura din cameră.
Presăraţi blatul de lucru cu puţină făină, răsturnaţi aluatul şi îl frământaţi puţin.
Daţi forma dorită pâinii. Eu amfăcut-o rotundă, dar o puteţi face şi franzelă dacă vă place mai mult aşa.
Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 40-60 de minute. Eu am lăsat-o doar 40 de minute.
Încingeţi cuptorul la 240 de grade (temperatura maximă la cuptorul meu pe gaz) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală. Nu contează forma tăvii, o vom folosi pentru a turna apă clocotită în ea ca să facem abur în cuptor.
Puneţi la fiert 500 ml de apă.
Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să crestaţi pâinea şi să o băgaţi la cuptor. În acelaşi timp, turnaţi apa clocotită în tavă (atenţie la aburi, e bine să folosiţi mănuşi la operaţiunea asta!!!) şi închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor (folosiţi din nou mănuşile!), iar pâinea o mai lăsaţi la copt încă 15 minute.
După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune cumva a gol.
Eu după ce am verificat-o, am mai lăsat-o încă 5 minute în plus în cuptor, deci în total au fost 35 de minute. Dar depinde foarte mult de cuptor.