Go Back
+ servings
Pâine neagră cu bere şi negrilică
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Pâine neagră cu bere şi negrilică

Preparare15 minutes
Gătire35 minutes
Timp total50 minutes
Categorie: Feluri de baza
Porții: 10

Ingrediente

  • 500 g făină neagră tip 1250 sau 650
  • 340 ml de bere neagră
  • 10 g sare
  • 20 g negrilică sau alte seminţe: susan, in, mix de seminţe, etc
  • 7 g drojdie uscată 1 pliculeţ

Mod de preparare

  • Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
  • Adăugaţi sarea, berea şi seminţele.
  • Frământaţi aluatul la robot la viteza 1 şi 2 sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini. Frământatul la robot a durat la mine cam 10-12 minute.
  • Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul La mine a durat 1.5 ore, dar poate dura şi mai mult depinde mult şi de temperatura din cameră.
  • Presăraţi blatul de lucru cu puţină făină, răsturnaţi aluatul şi îl frământaţi puţin.
  • Daţi forma dorită pâinii. Eu amfăcut-o rotundă, dar o puteţi face şi franzelă dacă vă place mai mult aşa.
  • Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 40-60 de minute. Eu am lăsat-o doar 40 de minute.
  • Încingeţi cuptorul la 240 de grade (temperatura maximă la cuptorul meu pe gaz) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală. Nu contează forma tăvii, o vom folosi pentru a turna apă clocotită în ea ca să facem abur în cuptor.
  • Puneţi la fiert 500 ml de apă.
  • Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să crestaţi pâinea şi să o băgaţi la cuptor. În acelaşi timp, turnaţi apa clocotită în tavă (atenţie la aburi, e bine să folosiţi mănuşi la operaţiunea asta!!!) şi închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
  • După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor (folosiţi din nou mănuşile!), iar pâinea o mai lăsaţi la copt încă 15 minute.
  • După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune cumva a gol.
  • Eu după ce am verificat-o, am mai lăsat-o încă 5 minute în plus în cuptor, deci în total au fost 35 de minute. Dar depinde foarte mult de cuptor.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!