Tăiem untul rece cuburi şi îl amestecăm cu toate ingredientele din lista pentru aluat (mai puţin apa!).
Începem să frământăm şi vom obţine un aluat nisipos care cel mai probabil nu va da semne că vrea să se lege.
Adăugăm 1 linguriţă de apă rece şi continuam să frământăm. Dacă tot nu se leagă aluatul, mai adaugăm şi a doua linguriţă de apă. Acum sigur se va lega!
Nu frământăm prea mult, ci doar până obţinem o bilă de aluat omogen care nu se mai lipeşte de mâini.
Înfăşurăm aluatul în folie alimentară şi îl lăsăm să se odihnească la frigider pentru cel puţin 30 de minute.
Aprindem cuptorul la 180 de grade şi aducem la îndemână forma pe care vrem să o folosim. Nu e nevoie să ungeţi forma, aluatul are foarte mult unt şi nu se va lipi.
Scoatem aluatul din frigider şi dăm deoparte cam un sfert din el. Îl vom folosi la grilajul de deasupra.
Presărăm puţină făină pe blatul de lucru şi întindem cu sucitorul o foaie de dimensiunea tăvii şi de aprox. ½ cm grosime.
Aşezăm foaia în tavă si o înţepăm din loc în loc cu furculiţa. Dăm tava la cuptor pentru 20 de minute.
Între timp tocăm miezul de nucă cu cuţitul. Nu trebuie să fie foarte mărunt., e foarte plăcut să găseşti bucăţele crocante de nucă în umplutură.
Amestecăm gemul de prune cu coaja rasă de lămâie, pesmetul şi cu nuca mărunţită. În funcţie de cât de uscat sau de lichid e gemul vostru, e posibil să intre mai puţin sau mai mult pesmet. Consistenţa umpluturii trebuie să fie groasă ca o cremă, să nu curgă. Dacă umplutura e prea umedă, va înmuia blatul.
Scoatem forma din cuptor şi întindem gemul în strat uniform peste blat.
Din aluatul păstrat deoparte formăm grilajul de deasupra. La fel de bine puteţi băga aluatul la congelator să se întârească puţin şi apoi îl daţi pe răzătoarea cu găuri mari şi îl presăraţi peste umplutură. La copt va forma un strat crocant şi delicios. Procedaţi cum vi se pare mai uşor.
Amestecăm 1 linguriţă de miere cu 2 linguri de apă şi ungem cu o pensulă grilajul de deasupra, apoi presărăm puţin zahăr tos. În acest fel grilajul va căpăta o nuanţă rumenă şi frumoasă. Dacă alegeţi metoda cu aluatul dat pe răzătoare, săriţi peste acest pas.
Dăm din nou prăjitura la cuptor pentru 20 de minute.
Lăsăm prăjitura să se răcească, o pudrăm cu puţin zahăr pudră (opţional), apoi o porţionăm şi o servim celor dragi. E bună şi când este caldă, dar mare atenţie, umplutura frige foarte tare!