Aprindeți cuptorul la 180 de grade și ungeți cu puțin ulei o tavă care va merge la cuptor. La fel de bine o puteți tapeta cu hârtie de copt ca să va fie mai ușor la curățat.
Crapul trebuie să fie curățat de solzi și de urechi, eviscerat și spălat foarte bine sub jet de apă.
Uscați peștele cu un prosop de hârtie, apoi îl ungeți cu puțin ulei.
Condimentați cu sare, piper și cimbru uscat pe toate părțile și în interior.
Așezați pe fundul tăvii câteva felii de grapefruit fără coajă, iar peștele peste ele. În acest fel nu se va lipi de tavă.
Crestați peștele din loc în loc în zona spinării, unde e stratul de carne mai gros și introduceți în crestături feliuțe de usturoi.
Întoarceți peștele și procedați în același mod și pe partea cealaltă.
Aruncați 2-3 căței de usturoi și în interior.
Puneți din loc în loc felii de grapefruit peste crap.
Înveliți tava cu folie de aluminiu sau hârtie de copt și dați-o la cuptor pentru 25 de minute. Nu este nevoie să adăugați apă în tavă. Peștele se va coace pe îndelete în suc propriu și în aburii feliilor de grapefruit.
După acest timp, îndepărtați folia și mai lăsați peștele în cuptor 10 minute să se rumenească.
garnitura
Noi am servit pestele cu 2 garnituri: una de cartofi natur peste care am pus cubulețe de unt și pătrunjel verde, iar a doua garnitură a fost broccoli fiert, simplu.
Notă
Eu am preferat să folosesc capul și coada pentru o ciorbă mica de pește, pentru 2 persoane. Mai ales dacă aveți musafiri la masa și doriți un aspect mai frumos al platoului, puteți lăsa peștele întreg.