Cerneţi făina cu un praf de sare într-un bol încăpător. Puneţi peste făină coaja rasă de la o lămâie.
Puneţi un vârf de cuţit de şofran într-o cană cu 200 ml de apă caldă şi lăsaţi 2-3 minute cana acoperită pentru ca apa să se coloreze în galben frumos şi natural. Acest pas este opţional, dar asigură melcişorilor o culoare frumoasă. Fiind un aluat fără ouă, dacă nu folosim şofran va rămâne alb.
Puneţi zahărul şi drojdia într-un bol mai mic. Strecuraţi apa cu şofran şi turnaţi-o peste zahăr. Apa trebuie sa fie uşor călduţă.
Amestecaţi 2-3 minute până când se dizolvă şi zahărul, şi drojdia.
Turnaţi amestecul de mai sus peste făina din bolul mare. Amestecaţi la început cu o lingură, apoi începeţi să frământaţi.
După ce aluatul s-a legat, încorporaţi uleiul turnând puţin câte puţin până obţineţi un aluat compact şi elastic care nu se mai lipeşte de mâini.
Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi aluatul să crească într-un loc călduţ timp de 30-40 de minute, până când îşi dublează volumul.
Între timp măcinati miezul de nucă şi îl amestecaţi cu zahărul, scorţişoara şi romul.
Presăraţi făină pe blatul de lucru. Întindeţi o foaie de aluat cam de ½ cm grosime.
Presăraţi umplutura cât mai uniform. Nu neglijaţi capetele! Pe acelea de obicei le mănâncă bucătarul :))
Rulaţi cât mai strâns. Cu un cuţit ascuţit tăiaţi rulouri cât doriţi de groase. Ale mele au avut cam 2 cm grosime şi au rezultat 20 de melcişori.
Aşezaţi melcişorii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând spaţiu între ei deoarece cresc foarte mult la copt.
Acoperiţi tava cu un prosop şi lăsaţi melcişorii să mai crească încă 30 de minute.
Între timp aprindeţi cuptorul la 180 de grade.
Coaceţi melcişorii 30-35 de minute până devin uşor rumeni.
Dacă doriţi să îi însiropaţi, acum este momentul să faceţi siropul punând apa la fiert împreună cu zahărul.
Când siropul începe să se lege, stingeţi focul, lăsaţi-l să se răcorească puţin, apoi puneţi scorţişoara şi esenţa de rom.
Scoateţi melcişorii din cuptor, lăsăţi-i să îşi revină câteva minute, apoi îi insiropaţi sau îi pudraţi cu zahăr, după cum doriţi.