Go Back
+ servings
Melcişori cu nucă şi scorţişoară
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Melcişori cu nucă şi scorţişoară

Preparare1 hour 10 minutes
Gătire35 minutes
Timp total1 hour 45 minutes
Categorie: Desert
Porții: 20 buc

Ingrediente

  • 500 g făină am folosit Mix Patisserie de la Schar
  • 10 g drojdie drojdie uscată fără gluten de la Schar sau15 g de drojdie proaspătă
  • 120 g zahăr
  • 200 ml de apă
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 vârf de cuţit de şofran opţional
  • 50 ml de ulei
  • un praf de sare

umplutura

  • 200 g miez de nucă
  • 60 g zahăr am folosit zahăr brut muscovado
  • 1 linguriţă de scorţişoară
  • ½ sticluţă esenţă de rom

siropul

  • 200 ml de apă
  • 70 g zahăr
  • 1 linguriţă de scorţişoară
  • ½ sticluţă esenţă de rom

în plus

  • 2-3 linguri de făină pentru presărat blatul de lucru
  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare

  • Cerneţi făina cu un praf de sare într-un bol încăpător. Puneţi peste făină coaja rasă de la o lămâie.
  • Puneţi un vârf de cuţit de şofran într-o cană cu 200 ml de apă caldă şi lăsaţi 2-3 minute cana acoperită pentru ca apa să se coloreze în galben frumos şi natural. Acest pas este opţional, dar asigură melcişorilor o culoare frumoasă. Fiind un aluat fără ouă, dacă nu folosim şofran va rămâne alb.
  • Puneţi zahărul şi drojdia într-un bol mai mic. Strecuraţi apa cu şofran şi turnaţi-o peste zahăr. Apa trebuie sa fie uşor călduţă.
  • Amestecaţi 2-3 minute până când se dizolvă şi zahărul, şi drojdia.
  • Turnaţi amestecul de mai sus peste făina din bolul mare. Amestecaţi la început cu o lingură, apoi începeţi să frământaţi.
  • După ce aluatul s-a legat, încorporaţi uleiul turnând puţin câte puţin până obţineţi un aluat compact şi elastic care nu se mai lipeşte de mâini.
  • Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi aluatul să crească într-un loc călduţ timp de 30-40 de minute, până când îşi dublează volumul.
  • Între timp măcinati miezul de nucă şi îl amestecaţi cu zahărul, scorţişoara şi romul.
  • Presăraţi făină pe blatul de lucru. Întindeţi o foaie de aluat cam de ½ cm grosime.
  • Presăraţi umplutura cât mai uniform. Nu neglijaţi capetele! Pe acelea de obicei le mănâncă bucătarul :))
  • Rulaţi cât mai strâns. Cu un cuţit ascuţit tăiaţi rulouri cât doriţi de groase. Ale mele au avut cam 2 cm grosime şi au rezultat 20 de melcişori.
  • Aşezaţi melcişorii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând spaţiu între ei deoarece cresc foarte mult la copt.
  • Acoperiţi tava cu un prosop şi lăsaţi melcişorii să mai crească încă 30 de minute.
  • Între timp aprindeţi cuptorul la 180 de grade.
  • Coaceţi melcişorii 30-35 de minute până devin uşor rumeni.
  • Dacă doriţi să îi însiropaţi, acum este momentul să faceţi siropul punând apa la fiert împreună cu zahărul.
  • Când siropul începe să se lege, stingeţi focul, lăsaţi-l să se răcorească puţin, apoi puneţi scorţişoara şi esenţa de rom.
  • Scoateţi melcişorii din cuptor, lăsăţi-i să îşi revină câteva minute, apoi îi insiropaţi sau îi pudraţi cu zahăr, după cum doriţi.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!