Curăţaţi guliile de coajă şi tăiaţi-le rondele pe care apoi le puneţi la fiert în apă cu puţină sare, cât să le acopere.
Lăsaţi guliile să fiarbă 5-7 minute, doar cât să se înmoaie puţin, apoi le scurgeţi şi le lăsaţi să se răcească.
Faceţi o pastă din făină, condimente, ulei şi apă. Veţi vedea că amidonul din făină va absorbi imediat apa. Dacă pasta vi se pare prea groasă, mai adăugaţi câte puţină apă până obţineţi consistenţa unei smântâni.
Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi tapetaţi o tavă cu hârtie de copt.
Pe o farfurie întinsă puneţi pesmetul.
Treceţi feliile de gulii prin pasta de făină, apoi prin pesmet, pe ambele părţi.
Aşezaţi feliile în tavă şi daţi tava la cuptor pentru 20 minute.
Feliile de gulie se vor rumeni mai bine pe partea care a fost în contact cu tava, de aceea trebuiesc întoarse şi pe partea cealaltă.
Lăsaţi-le încă 10 minute la cuptor, apoi sunt gata. Veţi obţine felii de gulii pane rumene şi crocante.
Se servesc alături de o salată de roşii sau o salată verde cu ridichi. Sunt excelente şi pentru luat la pachet sau la picnic.
Notă
Dacă nu ţineţi post, atunci puteţi face un pane clasic. Înlocuiţi apa şi uleiul cu 1-2 ouă bătute pe care le amestecaţi cu făina şi restul mirodeniilor. Tăvăliţi apoi feliile prin pesmet şi le coaceţi aşa cum am scris mai sus.