Tort cu ciocolată albă şi vişine
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Tort cu ciocolată albă şi vişine

Preparare30 mins
Gătire15 mins
Timp total45 mins
Categorie: Deserturi
Porții: 8
Autor: Iuliana S. / bucate-aromate.ro

Ingrediente

blatul

  • 1 ou
  • 20 g zahăr
  • 60 g făină
  • 20 g unt topit şi răcit
  • ½ linguriţă de pudră de vanilie
  • un vârf de linguriţă de praf de copt
  • un praf de sare

crema de ciocolata albă

  • 100 g ciocolata albă
  • 250 g mascarpone
  • 200 g smântână pentru frişcă
  • 30 g zahăr pudră
  • 200 g vişine fără sâmburi
  • 50 g zahăr tos
  • 1 vârf de linguriţă pudră de vanilie
  • 4 g gelatină granule 1/2 de pliculeţ

crema de vişine

  • 200 ml de smântână pentru frişcă
  • 30 g zahăr pudră
  • 4 g gelatină granule 1/2 de pliculeţ
  • 1 vârf de linguriţă pudră de vanilie

decor

  • 100 g decoraţiuni de ciocolată albă
  • 200 ml smântână pentru frişcă
  • 30 g zahăr pudră
  • 1 vârf de linguriţă pudră de vanilie

Mod de preparare

blatul

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o forma de tort de 18 cm cu inel detaşabil.
  • Mixăm oul cu zahărul timp de 5-7 minute până îşi triplează volumul.
  • Adăugăm untul topit şi răcit şi pudra de vanilie, apoi încorporăm făina, sarea şi praful de copt.
  • Turnăm compoziţia în forma pregătită.
  • Coacem aproximativ 12 minute, până când blatul devine ferm şi trece testul scobitorii. Nu trebuie să se rumenească, ci trebuie să rămână deschis la culoare, galben frumos.
  • Lăsăm blatul să se răcească complet, apoi îl aşezăm pe un platou şi montăm din nou inelul de tort în jurul lui.

crema de ciocolata albă

  • Punem la fiert visinele fără sâmburi, cu 50 g de zahăr tos şi 4 linguri de apă. Când fructele s-au înmuiat şi în craticioară s-a format un pic de sirop, le dăm deoparte şi le lăsăm la răcit.
  • Topim ciocolata albă la bain marie, o lăsăm să se răcorească, apoi o amestecăm cu brânza mascarpone
  • Batem smântâna cu zahărul pudră şi vanilia până obţinem o frişcă fermă care nu cade de pe teluri. Încorporăm cu mişcări uşoare frişca în amestecul de mascarpone şi ciocolată albă.
  • Adăugăm şi câteva vişine fierte şi răcite, întregi.
  • Topim gelatina conform instrucţiunilor de pe plic şi o încorporăm în crema de ciocolată albă cu vişine.
  • Turnăm crema astfel preparată peste blatul de tort, nivelăm şi dăm la rece să se întărească cât timp ne ocupăm de crema de vişine.

crema de vişine

  • Mixăm cu blenderul vertical vişinele rămase împreună cu siropul din crăticioară.
  • Batem smântâna cu zahărul pudră şi vanilia şi o transformăm în frişcă.
  • Amestecăm frişca cu vişinele pasate.
  • Topim gelatina la bain marie, aşa cum scrie pe pliculeţ şi o încorporăm în crema de vişine.
  • Scoatem tortul de la rece şi turnăm crema de vişine peste crema de ciocolată albă.
  • Dăm din nou tortul la rece până se întăreşte şi crema de vişine.

decor

  • Facem frişcă din smântâna mixată cu zahărul pudră şi vanilia.
  • Scoatem inelul din jurul tortului, îmbrăcăm tortul cu un strat subţire de frişcă şi decorăm marginile folosind un poş şi un dui stelat.
  • Presărăm deasupra decoraţiunile de ciocolată albă.
  • Eu am mai folosit pentru decor 2 crenguţe de coacăze roşii pe care le aveam la congelator şi frunzuliţe de mentă proaspătă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!