Go Back
+ servings
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Sărmăluţe de post cu varză dulce

Preparare20 minutes
Gătire2 hours
Timp total2 hours 20 minutes
Categorie: Feluri de baza
Porții: 12

Ingrediente

  • 1 varză proaspătă
  • 2 cepe
  • 1 morcov mare
  • 2 buc ardei gras
  • 70 ml ulei
  • 200 g orez
  • 2 linguri de bulion
  • 150 ml pulpă de roşii
  • mărar proaspăt sau congelat
  • 2-3 frunze de dafin
  • boabe de piper
  • boabe de coriandru
  • cimbru uscat
  • 200 ml de borş sau apă caldă
  • sare şi piper după gust

Mod de preparare

  • Se îndepărtează frunzele de varză de la exterior. De obicei acestea sunt pătate şi ofilite. Se aleg frunze cât mai subţiri, potrivite ca mărime care se opăresc 1-2 minute în apă clocotită în care am pus puţină sare. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie şi să devină maleabile, să le putem răsuci uşor.
  • Frunzele care rămân, se toacă şi le vom aşeza pe fundul cratiţei, ca pat pentru sărmăluţe.
  • Ceapa se taie cubuleţe, la fel şi ardeiul gras, iar morcovul se dă pe răzătoarea cu găuri mari.
  • Se călesc legumele în uleiul încins timp de 4-5 minute, apoi se adaugă bulionul, orezul ales şi spălat şi puţină apă. Se lasă compoziţia să dea câteva clocote până când orezul începe să se umfle.
  • Se dă compozitia deoparte, se lasă să se răcorească puţin, cât să putem lucra cu ea, apoi se pune mărarul, puţin cimbru uscat, sare şi piper după gust.
  • Se pune umplu foile de varză cu compoziţia de mai sus şi se rulează cu capete înăuntru ca să nu se desfacă. Nu le rulaţi prea strâns, pentru că orezul se va mai umfla la fiert şi trebuie să îi lăsăm un pic de loc.
  • Se alege o cratiţă cu capac şi pereţi mai groşi pe fundul căreia se pune un strat de varză tocată, apoi se aşează sarmalele în cercuri concentrice dinspre margine către centru.
  • Deasupra presărăm din nou varză tocată.
  • Turnăm borşul încălzit cât să acopere bine sarmalele (sau apă caldă dacă nu aveţi borş), şi condimentăm cu boabe de piper şi coriandru, 2-3 frunze de dafin şi crenguţe de cimbru uscat. Deasupra punem pulpa de roşii.
  • Punem capacul peste oală şi le lăsăm să fiarbă cam o oră la foc mic. Dacă scade prea mult lichidul se mai adaugă puţină apă caldă sau puţin borş.
  • După o oră, aprindem cuptorul la 180 de grade şi dăm cratiţa la cuptor pentru încă o oră. Umplutura fierbe mai repede, dar depinde foarte mult de soiul de varză cât de repede va fierbe. Sărmăluţele sunt gata când varza s-a înmuiat şi se rupe uşor cu furculiţa.
  • Sunt bune şi calde, şi reci, de preferat alături de o mămăliguţă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!