150gmiere de albine lichidăadică să nu fie zaharisită
100mlde ulei
Mod de preparare
Într-un bol încăpător puneţi toate îngredientele solide. Amestecaţi puţin cu o lingură să se distribuie condimentele uniform.
Adăugaţi uleiul şi mierea de albine şi amestecaţi la început cu lingura, apoi cănd aluatul începe să se lege, treceţi la frământat cu mâna.
Dacă aluatul rămâne nisipos şi aveţi senzaţia că nu se leagă, adăugaţi o lingură sau două de apă şi continuaţi să frământaţi.
Aluatul trebuie să aibă consistenţa unei plastiline, nu va fi foarte elastic, ci se va rupe uşor.
Formaţi o bilă de aluat, pe care o înfăşuraţi în folie alimentară (sau o pungă) şi o lăsaţi să se odihnească o oră la frigider.
După o oră, aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneti hârtie de copt în tava de la aragaz.
Scoateţi aluatul din frigider şi fie îl întindeţi cu sucitorul şi îl decupaţi în forma dorită, fie faceţi ca mine, biluţe usor aplatizate cu palmele. Aluatul e uşor uleios, nu e nevoie să umeziţi palmele, se lucrează foarte uşor. Lăsaţi 2-3 cm între biluţe pentru că mai cresc în cuptor.
Coaceţi turta dulce timp de 10, maxim 12 minute. Deşi pare moale, se va întări când se va răci.
Este foarte fragedă, e bine să o lăsaţi să se răcească în tavă, abia apoi să o transferaţi pe platou.
Pudraţi cu zahăr sau decoraţi cu creioane cu pastă de zahăr, după dorinţă.
Notă
Personalizaţi reteta de turtă dulce folosind condimentele preferate în proporţiile care vă plac. În afară de cele folosite de mine mai puteţi pune: nucşoară, ienibahar, cardamom, anason stelat, coriandru.