Curăţaţi foarte bine pipotele sub jet de apă. Se întâmplă să mai rămână pe acolo tot felul de pieliţe, nisip, etc.
Puneţi pipotele la fiert în aprox 2, 5 litri de apă cu o linguriţă rasă de sare. Îndepărtaţi spuma care se formează la fiert.
După ce supa ajunge la temperatura de fierbere daţi oala la cel mai mic foc pe care îl aveţi. Ca să avem o ciorbă plăcută la culoare, trebuie să fiarbă încet, la foc molcom.
Când pipotele sunt aproape fierte, adică furculiţa intră uşor în ele, se adaugă legumele tăiate cuburi sau date pe răzătoarea cu găuri mari, cum vă e mai uşor.
Când şi legumele sunt aproape fierte, puneţi pastele sau orezul, potriviţi gustul de sare, apoi adăugaţi roşiile.
Separat, într-un ibric fierbeţi borşul şi la final îl adăugaţi şi pe el în ciorbă. Lăsaţi să mai dea un claocot, două şi stingeţi focul.
Presăraţi cu leuştean (de preferat) sau pătrunjel verde tocat mărunt.
Dacă vă place, adăugaţi puţină smântână atunci când o serviţi.