gem asortat
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Gem asortat de gutui cu pere şi scorţişoară

Preparare20 mins
Gătire30 mins
Timp total50 mins
Categorie: Cum se face?
Porții: 4 borcane de 400 g
Autor: Iuliana S. / bucate-aromate.ro

Ingrediente

  • 1/2 kg de gutui cântărite după ce le-am curățat
  • 1/2 kg de pere
  • 1 kg de zahăr
  • sucul de la 1 lămâie
  • 180 ml de apă
  • 3 batoane de scorţişoară
  • opţional - 1 linguriţă de pudră de scorţişoară

Mod de preparare

  • Se pune la fiert apa, împreună cu zahărul şi batoanele de scorţişoară până e formează un sirop bine legat, ușor vâscos.
  • Cât timp fierbe siropul, se spală gutuile de puf, se curăță căsuța cu sâmburi și cotoarele, apoi se dau pe răzătoarea cu găuri mari.
  • Procedăm la fel şi cu perele.
  • Se stropesc fructele rase cu sucul de lămâie, apoi se pun la fiert în siropul de zahăr.
  • Se îndepărtează spuma formată datorită fierberii zahărului și se amestecă din când în când gemul ca să nu se lipească de fundul vasului.
  • Dacă doriţi să mai adăugaţi pudră de scorţişoară, trebuie să o faceţi aproape de finalul fierberii.
  • Gemul este gata atunci când ajunge la consistența dorita. Puteți testa punând câteva picături de gem pe o farfurie rece. Dacă nu e prea lichid și dacă vă place cum arată, e gata. trebuie sa aveți în vedere că se va mai îngroșa după ce se răcește. Eu l-am fiert 30 de minute.
  • Se toarnă gemul fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil în cuptor la 150 de grade. (am explicat în detaliu cum se face la rețeta de gem de căpșuni)
  • Se întorc borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute se pot întoarce în poziția normală, apoi se acoperă cu un pled gros și se lasă sa se răcească lent.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!