Go Back
+ servings
Prăjitură cu pere şi vin roşu
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Prăjitură cu pere şi vin roşu

O rețetă de prăjitură cu pere absolut deosebită și plină de arome. Încearc-o și tu! Va deveni preferata întregii familii!
Preparare20 minutes
Gătire40 minutes
Timp total1 hour
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 8
Calories: 427kcal

Ingrediente

pere în vin roşu

  • 3 pere
  • 150 ml de vin roşu eu am avut un pinot noir
  • 20 g unt
  • 80 g zahăr brun nerafinat
  • 1-2 batoane de scorţişoară
  • 1 steluţă de anason
  • câteva boabe de piper roz sau măcinat

blatul - o formă cu diametrul de 26 cm

decor

Mod de preparare

pere în vin roşu

  • Curăţăm perele de coajă şi de sâmburi, apoi le tăiem felii cam de ½ cm grosime.
  • Punem într-o tigaie untul, îl lăsăm să se topească uşor, apoi adăugăm vinul, zahărul brun şi mirodeniile.
  • Punem feliile de pere în vin şi le lăsăm să fiarbă până când se înmoaie şi încep să îşi schimbe culoarea.
  • Le scoatem pe o farfurie folosind o spumieră şi le lăsăm la răcit. Sosul rămas în tigaie nu se aruncă! Îl lăsăm să se răcească și îl vom folosi la blat.

blatul - o formă cu diametrul de 26 cm

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade.
  • Într-un bol încăpător, batem ouăle împreună cu zahărul brun şi un praf de sare până se albesc şi îşi dublează volumul.
  • Adăugăm untul topit şi răcit şi sosul de vin rămas de la pere.
  • Adăugăm făina, pudra de cacao, praful de copt şi vanilia şi omogenizăm compoziţia.
  • Turnăm aluatul într-o formă care va merge la cuptor. Fie o ungeţi cu puţin unt, fie folosiţi hârtie de copt. Eu am folosit o formă de tort cu inel detaşabil şi am pus hârtie de copt doar pe fundul tăvii.
  • Aşezăm deasupra feliile de pere fierte în vin. Nu contează cât de artistic le aranjaţi, oricum aluatul vă creşte şi ele vor ajunge în mijlocul blatului, important e să acopere uniform toată prăjitura.
  • Dăm tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea să vă asiguraţi că e bine copt.
  • Lăsaţi prăjitura să se răcorească şi îndepărtaţi cu grijă inelul de tort.
  • Presăraţi prăjitura cu fulgi de migdale, nuci, fistic, etc.
  • Este excelentă şi lângă un ceai sau o cafea, dar mai ales lângă un pahar de vin, acelaşi pe care l-aţi folosit la fieberea perelor.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 427kcal | Carbohidrați: 58g | Proteine: 8g | Grăsimi: 19g | Colesterol: 140mg | Fibre: 5g | Zahăr: 36g