Vinetele trebuie să fie în prealabil coapte (pe grătar în curte, sau pe aragaz, folosind o tablă, sau direct pe flacără) curăţate şi lăsate la scurs 2-3 ore, sau de seara până dimineaţa.
Ardeii se pot pune şi cruzi, dar atât pentru digestie cât mai ales pentru gust, e de preferat ca aceştia să fie copţi.
Ceapa se dă prin maşina de tocat sau se toacă foarte mărunt la chopperul electric. Morcovii şi ţelina se dau pe răzătoarea mică sau tot la chopper dacă aveţi.
Zarzavaturile se călesc în ulei până încep să se înmoaie, apoi se adaugă 100 ml de apă şi se lasă să fiarbă până se fierb complet.
Vinetele se toacă şi se transformă în pastă. Dacă au prea multe seminţe acum e momentul să scăpaţi de o parte din ele.
Ardeii copţi, curăţaţi de coajă şi de seminţe, se toacă cu cuţitul cât mai mărunt. Îi puteţi băga şi la chopper sau robot, dar cu grijă să nu îi transformaţi în pastă ca pe vinete. E mult mai gustos să întâlnim bucăţele mici de ardei în zacuscă.
Se pun într-o cratiţă cu fund gros: zarzavaturile fierte, ardeii tocaţi şi vinetele, peste care se adaugă pulpa de roşii, sarea, piperul şi condimentele. Amestecaţi să se omogenizeze zacusca.
Se aduce zacusca la punctul de ferbere, apoi se reduce focul şi se continuă fierberea amestecând cu o lingură de lemn. O puteţi acoperi cu capac, ca să scăpaţi de stropii care sar în jur, dar va trebui să o verificaţi foarte des să nu se prindă de fundul cratiţei.
Este gata când lichidul a scăzut, iar zacusca are o consistenţă omogenă şi o culoare frumoasă, uniformă. La mine a durat aproape 60 de minute.
Nu uitaţi să scoateti foile de dafin înainte de a turna zacusca în borcane. Şi-au făcut datoria, au aromatizat zacusca, acum le putem arunca. Dacă rămân, vor deveni amare.
Cât stă zacusca la fiert, sterilizaţi borcanele şi capacele încălzindu-le în cuptor la 150 de grade.
Aşezaţi apoi borcanele într-o tavă sau pe orice alt suport metalic şi turnaţi zacusca fierbinte. Înfiletaţi bine capacele.
Înveliţi borcanele cu câteva pături şi lăsaţi-le acolo în cuib câteva ore sau de pe o zi pe alta, până când se răcesc complet.
Dacă borcanele sunt sterilizate corect şi dacă sunt păstrate într-o camară răcoroasă, zacusca astfel preparată ţine perfect chiar şi un an de zile.