Go Back
+ servings
gem de căpşuni
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 8 votes

Gem de căpşuni

Rețeta simplă de gem de căpșuni cu puțin zahăr, fără niciun fel de conservanți. Gemul astfel preparat rezistă perfect chiar și 2 ani de zile.
Preparare10 minutes
Gătire30 minutes
Timp total40 minutes
Categorie: Cum se face?
Cuisine: Romaneasca
Porții: 3 borcane de 300 g
Calories: 495kcal

Ingrediente

  • 1 kg de căpşuni cântărite după ce au fost alese şi curăţate de codiţe
  • 300-600 g de zahăr
  • sucul de la ½ de lămâie
  • opțional: vanilie, coajă de lămâie, mentă, busuioc, rozmarin

Mod de preparare

  • Căpşunile se spală, apoi se îndepărtează codiţele şi se mai curăţă de pete sau lovituri dacă este cazul.
  • Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
  • Se pun căpşunile în cratiţă, se presară cu zahărul şi se adaugă zeama de lămâie. Se amestecă să le cuprindă zahărul pe toate şi se lasă la frigider în jur de 2 ore, timp în care ele îşi vor lăsa siropul delicios.
  • Se pune cratiţa la fiert pe foc mediu. Cu cât timpul de fierbere va fi mai scurt, cu atât gemul va avea o culoare mai frumoasă deoarece fructele nu au timp să oxideze,
  • După ce gemul începe să fiarbă, la suprafaţă se va forma o spumă. Aceasta trebuie îndepărtată cu o spumieră, exact aşa cum procedăm la supa de carne.
  • Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute. Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat şi au devenit translucide, iar siropul în care plutesc s-a legat.
  • Ca să testați consistența scoateți 1 lingură de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin (eventual în frigider) și trageți cu degetul o linie prin gem. Dacă linia rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se unesc la loc, înseamnă că gemul e gata.
  • Cât timp fierbe gemul, vă puteţi ocupa de borcanele care trebuiesc spălate foarte bine şi sterilizate. Borcanele și capacele se sterilizează la cuptor, la 150 de grade pentru 15 minute. Detalii despre sterilizarea corectă, aici.
  • Din cantităţile de mai sus rezultă 3 borcane de 300 g. În funcţie de cât sirop şi-au lăsat fructele şi de cât timp aţi lăsat gemul la fiert, e posibil să mai aveţi nevoie de încă un borcan, deci pregătiţi 4 borcane, pentru siguranţă.
  • Păstrând borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura, începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
  • Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
  • Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu 2-3 prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le aşa până la răcirea completă.
  • Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
  • Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2-3 ani fără nicio problemă.

Video

Notă

Ce trebuie să știți dacă doriți să aromatizați gemul:
  • vanilia și coaja de lămâie se adaugă la începutul fierberii. Puteți folosi zahăr vanilat Bourbon sau extract de vanilie.
  • plantele aromatice (mentă, busuioc, rozmarin) se pun în cratița cu gem cu 10 minute înainte de a stinge focul
  • puneți coaja de lămâie tăiată felii mari, iar plantele rămurele ca să le puteți îndepărta ușor înainte să turnați gemul în borcane.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 495kcal | Carbohidrați: 126g | Proteine: 2g | Grăsimi: 1g | Fibre: 7g | Zahăr: 116g