Căpşunile se spală, apoi se îndepărtează codiţele şi se mai curăţă de pete sau lovituri dacă este cazul.
Se alege o cratiţă încăpătoare, largă, cu fund gros. De preferat să fie din fontă sau inox şi să o păstraţi special pentru dulceţuri.
Se pun căpşunile în cratiţă, se presară cu zahărul şi se adaugă zeama de lămâie. Se amestecă să le cuprindă zahărul pe toate şi se lasă la frigider în jur de 2 ore, timp în care ele îşi vor lăsa siropul delicios.
Se pune cratiţa la fiert pe foc mediu. Cu cât timpul de fierbere va fi mai scurt, cu atât gemul va avea o culoare mai frumoasă deoarece fructele nu au timp să oxideze,
După ce gemul începe să fiarbă, la suprafaţă se va forma o spumă. Aceasta trebuie îndepărtată cu o spumieră, exact aşa cum procedăm la supa de carne.
Eu am ţinut gemul pe foc mediu timp de 30 de minute. Semnalul ca puteți opri focul este când observaţi că fructele s-au înmuiat şi au devenit translucide, iar siropul în care plutesc s-a legat.
Ca să testați consistența scoateți 1 lingură de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin (eventual în frigider) și trageți cu degetul o linie prin gem. Dacă linia rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se unesc la loc, înseamnă că gemul e gata.
Cât timp fierbe gemul, vă puteţi ocupa de borcanele care trebuiesc spălate foarte bine şi sterilizate. Borcanele și capacele se sterilizează la cuptor, la 150 de grade pentru 15 minute. Detalii despre sterilizarea corectă, aici. Din cantităţile de mai sus rezultă 3 borcane de 300 g. În funcţie de cât sirop şi-au lăsat fructele şi de cât timp aţi lăsat gemul la fiert, e posibil să mai aveţi nevoie de încă un borcan, deci pregătiţi 4 borcane, pentru siguranţă.
Păstrând borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura, începeţi să turnaţi gemul în borcane, puţin câte puţin.
Capsaţi borcanele, sau dacă aveţi capace cu filet strângeti-le foarte bine, apoi întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală.
Acoperiţi borcanele cu un pled sau cu 2-3 prosoape de bucătărie şi lăsaţi-le aşa până la răcirea completă.
Nu uitaţi să etichetaţi borcanele!
Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2-3 ani fără nicio problemă.