Go Back
+ servings
Tort cu crema de serbet
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 2 votes

Tort cu cremă de şerbet

Preparare30 minutes
Gătire15 minutes
Timp total45 minutes
Categorie: Deserturi
Porții: 12

Ingrediente

blaturile - forma de tort de 18 cm

  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 250 g zahăr tos
  • 6 ouă întregi
  • 250 g făină
  • 100 g miez de nucă macinat
  • coaja de la 1 lămâie
  • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu

bezea

  • 2 albușuri
  • 50 g zahăr pudră
  • câteva nuci tocate grosier

sirop

  • 200 ml de apă
  • 100 g zahăr
  • sucul și coaja de la 1 lămâie

crema

  • 100 g unt
  • 380 g şerbet
  • 150 g nuci date prin maşină
  • sucul de la o lămâie

Mod de preparare

blaturile

  • Se freacă untul cu zahărul pană obținem o spumă. Se incorporează pe rând gălbenușurile, apoi se adaugă făina cernuta și amestecată cu bicarbonatul, miezul de nucă și coaja de lămâie.
  • Separat se bat spumă albușurile rămase, apoi se încorporează amestecând ușor cu o spatulă în compoziția de mai sus.
  • Distribuiți compoziția egal în 3 tăvi de 18 cm. Dacă nu aveți 3 tăvi identice, atunci va trebui să coaceți blaturile pe rând.
  • Pe unul dintre blaturi puneți bezeaua făcută din cele 2 albușuri bătute spumă cu 50 g de zahăr pudră. Presărați cu nuci tocate grosier.
  • Coaceți blaturile in cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 15 minute sau pană trec testul cu scobitoarea. Lăsați blaturile să se răcească complet înainte de însiropare.

siropul

  • Se pune la fiert apa împreună cu zahărul și se lasă pe foc până când începe să se lege siropul. După ce se răcește, se adaugă sucul și coaja de lămâie.

crema

  • Se mixează șerbetul, cu untul, nucile și sucul de lămâie până când obținem o cremă omogenă.

asamblarea tortului

  • Se așează primul blat pe un platou, se însiropează ușor (nu exagerați, deja blatul e puțin umed de la unt!) și peste el se pune o jumătate din cantitatea de cremă. Folosiți un poș, dacă aveți, se va vedea mai frumos la final.
  • Se procedează la fel și cu al doilea blat și restul de crema.
  • Ultimul blat de sus va fi cel cu bezea. Încercați să îl însiropați și pe acesta ținându-l puțin răsturnat pe o palmă.
  • Rețeta veche a mamei-soacre spune sa așezăm o greutate peste ultimul blat, cel cu bezeaua. Eu așa am procedat, dar cred că la fel de bine puteți presa mai hotărât cu palmele pentru ca blaturile să facă priza cu crema de șerbet.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!