Go Back
Tort de ciocolata cu whiskey
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort de ciocolată cu whiskey

Categorie: Deserturi

Ingrediente

pentru o forma de tort de 18 cm

    Blatul

    • 125 g făină
    • 2 ouă
    • 75 g unt
    • 75 g ciocolată
    • 100 g zahăr am folosit zahăr vanilat
    • 100 g iaurt
    • ½ linguriţă de praf de copt
    • ¼ linguriţă de bicarbonat
    • un praf de sare

    Sirop

    • 200 ml apă
    • 100 g zahăr
    • 3 linguri de cremă de whiskey eu am avut Bailey's Irish Cream

    Crema

    • 200 ml smântână pentru frişcă min. 32% grăsime
    • 250 g de ciocolată neagră am folosit Nestle
    • 250 g mascarpone la temperatura camerei
    • 60 g zahăr pudră
    • 1 praf de sare
    • 3-4 linguri de cremă de whiskey după gust

    Decor

    • un praf de cacao neagră
    • bomboane/trufe de ciocolată

    Mod de preparare

    • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o formă de tort cu diametrul de 18 cm. Eu am pus hârtie de copt într-o formă cu pereţi detaşabili, dar puteţi să ungeţi cu puţin unt o formă obişnuită.
    • Topim untul împreună cu ciocolata la foc foarte mic, amestecând din când în când. Lăsăm amestecul să se răcească.
    • Batem ouăle împreună cu zahărul vanilat, adăugăm iaurtul şi ciocolata topită, apoi turnăm componentele uscate: făina, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Omogenizăm şi turnăm în forma de tort.
    • Coacem blatul 30 de minute, apoi îl scoatem din cuptor şi îl lăsăm să se răcească foarte bine. Îl tăiem în 3 straturi egale pe orizontală.
    • Cât timp stă blatul în cuptor pregătim siropul şi crema.

    Siropul

    • Fierbem apa şi zahărul până când siropul începe să se lege. Lăsăm la răcit şi adăugăm crema de whiskey.

    Crema

    • Aducem smântâna pentru frişcă până aproape de temperatura de fierbere. Atenţie, totuşi nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie foarte fierbinte!
    • Adăugăm ciocolata mărunţită şi amestecăm până când este complet şi uniform dizolvată, apoi lăsăm la rece pentru cel puţin 2 ore.
    • După cele două ore mixăm foarte bine crema până devine spumoasă.
    • Mixăm brânza mascarpone cu zahărul pudră, adăugăm crema de whiskey, omogenizăm şi o încorporăm puţin câte puţin în crema de ciocolată pregătită mai sus.

    Asamblarea tortului

    • Aşezăm primul blat pe platou şi îl însiropăm cu ⅓ din cantitatea de sirop. Punem cu un poş ⅓ din cantitatea de cremă.
    • Procedăm la fel cu al doilea şi al treilea blat.

    Decor

    • Faceţi câteva aveline din cremă pe suprafaţa tortului, pudraţi cu cacao neagră şi decoraţi din loc în loc cu bomboane sau trufe de ciocolată.

    Notă

    Blatul pe care l-am folosit la acest tort este deja uşor umed, aşa că nu exageraţi cu însiroparea lui. Rolul siropului este mai degrabă de a da şi blatului aromă de whiskey, decât de a-l umezi.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!