3linguri de cremă de whiskeyeu am avut Bailey's Irish Cream
Crema
200mlsmântână pentru frişcămin. 32% grăsime
250gde ciocolată neagrăam folosit Nestle
250gmascarponela temperatura camerei
60gzahăr pudră
1praf de sare
3-4linguri de cremă de whiskeydupă gust
Decor
un praf de cacao neagră
bomboane/trufe de ciocolată
Mod de preparare
Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim o formă de tort cu diametrul de 18 cm. Eu am pus hârtie de copt într-o formă cu pereţi detaşabili, dar puteţi să ungeţi cu puţin unt o formă obişnuită.
Topim untul împreună cu ciocolata la foc foarte mic, amestecând din când în când. Lăsăm amestecul să se răcească.
Batem ouăle împreună cu zahărul vanilat, adăugăm iaurtul şi ciocolata topită, apoi turnăm componentele uscate: făina, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Omogenizăm şi turnăm în forma de tort.
Coacem blatul 30 de minute, apoi îl scoatem din cuptor şi îl lăsăm să se răcească foarte bine. Îl tăiem în 3 straturi egale pe orizontală.
Cât timp stă blatul în cuptor pregătim siropul şi crema.
Siropul
Fierbem apa şi zahărul până când siropul începe să se lege. Lăsăm la răcit şi adăugăm crema de whiskey.
Crema
Aducem smântâna pentru frişcă până aproape de temperatura de fierbere. Atenţie, totuşi nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie foarte fierbinte!
Adăugăm ciocolata mărunţită şi amestecăm până când este complet şi uniform dizolvată, apoi lăsăm la rece pentru cel puţin 2 ore.
După cele două ore mixăm foarte bine crema până devine spumoasă.
Mixăm brânza mascarpone cu zahărul pudră, adăugăm crema de whiskey, omogenizăm şi o încorporăm puţin câte puţin în crema de ciocolată pregătită mai sus.
Asamblarea tortului
Aşezăm primul blat pe platou şi îl însiropăm cu ⅓ din cantitatea de sirop. Punem cu un poş ⅓ din cantitatea de cremă.
Procedăm la fel cu al doilea şi al treilea blat.
Decor
Faceţi câteva aveline din cremă pe suprafaţa tortului, pudraţi cu cacao neagră şi decoraţi din loc în loc cu bomboane sau trufe de ciocolată.
Notă
Blatul pe care l-am folosit la acest tort este deja uşor umed, aşa că nu exageraţi cu însiroparea lui. Rolul siropului este mai degrabă de a da şi blatului aromă de whiskey, decât de a-l umezi.