Go Back
+ servings
Chiftelute de post din legume crude
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 9 votes

Chifteluțe de post din legume crude

Chifteluțe de post din legume crude, o rețetă ideală pentru zilele de post. Se pot servi la orice masă a zilei sau le puteți lua la pachet.
Preparare10 minutes
Gătire20 minutes
deoparte pentru hidratarea făinii15 minutes
Timp total45 minutes
Categorie: Aperitive
Cuisine: Romaneasca
Porții: 16 chifteluțe
Calories: 68kcal

Ingrediente

  • 1 morcov mare 100 g
  • 1 dovlecel mic 220 g
  • 1 felie de ţelină 80 g
  • 1 cartof mare 170 g
  • 1 ceapă 120 g
  • ½ ardei gras 60 g
  • 3 căţei de usturoi
  • aprox. 150 g făină 75+75
  • sare şi piper după gust
  • mărar sau pătrunjel proaspăt - opţional
  • aprox. 50 ml ulei pentru prăjit

Mod de preparare

  • Dați dovlecelul pe răzătoarea cu găuri mari, presărați-l cu puţină sare și lăsați-l deoparte cât timp vă ocupați de restul legumelor.
    dovlecel ras presarat cu sare
  • Dați morcovul, țelina, ardeiul gras și cartoful pe răzătoarea cu găuri mari.
    legume date pe razatoare
  • Ceapa și usturoiul le puteți toca mărunt din cuțit sau cu un chopper electric.
    ceapa tocata
  • Opţional puteţi adăuga mărar sau pătrunjel tocat foarte fin.
    marar tocat
  • Puneți toate ingredientele într-un castron încăpător. Stoarceți dovlecelul ras între palme pentru a elimina excesul de apă și puneți-l peste restul legumelor. Adăugați sare şi piper după gust, apoi 75 g de făină.
    faina presarata peste legume rase
  • Frământați compoziţia ca să se omogenizeze și lăsaţi-o deoparte 10 minute. Apoi, cu palmele uşor umede formați chifteluţe cât mai aplatizate.
    cum se formeaza chiftelutele de post
  • Dați chifteluţele prin restul de făină (75 g) pe ambele părți. Pregătiți-le pe toate pe o farfurie și manevrați-le cu o spatulă mai lată, ca să nu se desfacă.
    chiftelute de post date prin faina
  • Prăjiți chifteluțele pe ambele părți, în ulei puțin, doar cât să acopere fundul tigăii. Când sunt frumos rumenite, le scoateți pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
    chiftelute prajite
  • Dacă vreți să gătiți chifteluțele la cuptor, așezați-le în tavă fără a le trece prin făină. Ungeți chifteluțele cu puțin ulei folosind o pensulă și le coaceți la 180 de grade timp de 30 de minute. La jumătatea timpului, adică după 15 minute, deschideți ușa cuptorului și le întoarceți pe partea cealaltă.
    chiftelute cu legume la cuptor
  • Chifteluțele din legume crude sunt bune şi calde, dar mai ales reci sunt excelente. Se pot păstra la frigider, în caserolă cu capac pentru 2-3 zile.
    Chiftelute de post din legume crude

Video

Notă

Am scris în paranteze gramajele legumelor folosite de mine, orientativ. Rețeta se poate adapta ușor în funcție de gusturile voastre și de legumele pe care le aveți în casă.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 68kcal | Carbohidrați: 9g | Proteine: 1g | Grăsimi: 3g | Fibre: 1g | Zahăr: 1g | Vitamina A: 1190IU | Calciu: 14mg