opţional - 4 linguri de nucă tocatămai mărunt sau mai grosier, după dorinţă
Mod de preparare
Înainte să vă apucaţi de treabă trebuie să aveţi pregătite nucile tocate mărunt (eu le-am băgat la tocătorul electric) şi forma de tort tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu puţin ulei şi tapetată cu făină.
Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade.
Bateţi foarte bine albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care își păstrează forma și nu mai cade de pe teluri. Eu la blaturile de tort sau prăjituri, folosesc întotdeauna mixerul de mână, nu mă descurc la fel de bine cu telul în formă de pară.
Adăugați pe rând 6 linguri de zahăr și bateți până când spuma de albuşuri devine din nou fermă, lucioasă, iar zahărul este complet dizolvat.
Adăugați gălbenușurile, toate odată, coaja de portocală proaspăt răzuită sau coajă de portocală măcinată făcută de voi şi mai amestecați foarte puțin cu mixerul, doar cât să le încorporați.
Amestecaţi făină cu pudra de cacao şi le cerneţi împreună peste spuma de ouă. Tot acum puneţi şi nuca mărunţită.
Amestecați încet cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, până obţineţi o compoziţie omogenă. Nu folosiți mixerul la acest pas, pentru că nu vrem să iasă aerul deja încorporat în albușuri. Tocmai de aceea mișcările trebuie să fie ușoare, pe verticală și nu circulare așa cum poate avem tendința să amestecăm.
Turnați compoziția în tava pregătită și introduceți tava în partea din mijloc a cuptorului. Blatul e gata cam în 40-45 de minute. Nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute, pentru că riscați să se lase. E gata când observaţi că are tendința să se dezlipească singur de margini. Pentru mai multă siguranță, faceți testul cu scobitoarea.
Scoateți blatul din formă și lăsați-l la răcit pe un grătar.