Go Back
+ servings
clatite moi si pufoase
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 14 votes

Cum se fac clătitele - reţeta de bază cu 3 ouă, lapte și apă minerală

Ghid complet despre cum se fac clătitele. Rețeta de bază cu 3 ouă, lapte și apă minerală pentru cele mai bune clătite, fine și delicioase! 
Preparare5 minutes
Gătire20 minutes
așteptare30 minutes
Timp total55 minutes
Categorie: Deserturi
Cuisine: Romaneasca
Porții: 20 clătite
Calories: 106kcal

Ingrediente

pentru aproximativ 20 de clătite într-o tigaie de 24 cm

  • 500 ml de lapte
  • 150 ml apă minerală
  • 3 ouă
  • 300 g făină albă tip 000 sau 650
  • 50 g unt topit și răcit
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de zahăr opțional
  • 1 linguriţă de extract de vanilie doar pentru clătitele dulci
  • 20 ml de ulei sau unt pentru uns tigaia - opţional

Mod de preparare

  • Topiți untul și lăsați-l să se răcească. Într-un castron încăpător bateți ouăle cu un praf de sare și cu zahărul (dacă folosiţi).
  • Turnați ⅓ din făină peste ouă și amestecați să nu se facă cocoloașe. Începeți apoi să turnați laptele amestecat cu apa minerală, alternativ cu restul de făină. Amestecați continuu cu un tel de mână sau cu mixerul.
  • Dacă cumva s-au format cocoloașe mari, pe care nu le puteți dizolva, strecurați aluatul printr-o sită, în alt castron.
  • La final turnați untul topit și răcit și amestecați până la omogenizare. Acoperiți castronul și lăsaţi aluatul "să se odihnească 30 de minute" la temperatura camerei
  • Ungeți tigaia cu puțin ulei, folosind o pensulă și lăsați-o să se încingă foarte bine înainte să turnați aluatul. Omogenizaţi aluatul înainte să îl folosiţi, pentru că făina are tendinţa de a se depune pe fundul castronului.
  • Ridicaţi tigaia cu o mână, iar cu cealaltă mână turnaţi aluatul olosind un polonic. Rotiţi tigaia în aşa fel încât aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa.
  • Când aluatul se usucă la suprafață, iar marginile sunt rumenite și încep să se desprindă de tigaie, e semn că trebuie să întoarceţi clătita pe partea cealaltă. Folosiţi o paletă sau o spatulă mai lată.
  • Coaceți clătita 20-30 de secunde și pe partea cealaltă. Pe măsură ce le coaceți, răsturnați clătitele unele peste altele pe un platou.

Video

Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Nutrition

Calorii: 106kcal | Carbohidrați: 13g | Proteine: 3g | Grăsimi: 5g | Colesterol: 33mg | Fibre: 0.4g | Zahăr: 1g | Vitamina A: 140IU | Calciu: 39mg