Mixăm untul împreună cu zahărul şi un praf de sare până obţinem o cremă.
Adăugăm ouăle pe rând amestecând să se încorporeze fiecare, apoi turnăm făina cernută împreună praful de copt şi omogenizăm.
Împărţim aluatul obtinut în două părţi egale. Într-una dintre părţi adăugăm extractul de vanilie şi amestecăm să se distribuie uniform în masa de aluat.
În cealaltă jumătate de aluat punem pudra de cacao cernută şi coaja rasă de portocală. Omogenizăm.
Învelim cele două aluaturi obţinute în folie alimentară şi le lăsăm frigider cel puţin o oră.
Aprindem cuptorul la 180 de grade şi tapetăm două tăvi cu hârtie de copt.
Scoatem aluaturile din frigider şi rupem din ambele bucăţele egale din care formăm suluri subţiri. Vom obţine un sul alb şi unul colorat. Le răsucim ca pe o sfoară, le tăiem bucăţi potrivite ca lungime şi le dăm formă de bastonaşe.
Aşezăm fursecurile formate în tavă la distanţă de cel puţin 1 cm unul de altul pentru că se mai lăţesc puţin la copt.
Coacem bastonaşele bicolore timp de 10-12 minute, nu mai mult. Le lăsăm să se răcorească puţin în tavă înainte de a le transfera pe farfurie pentru că sunt foarte fragede şi riscăm să le rupem dacă încercăm să le manevrăm cât sunt încă calde.