Go Back
Tort piramidă cu cremă de ciocolată albă şi mascarpone
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort piramidă cu cremă de ciocolată albă

Categorie: Deserturi

Ingrediente

blatul - de dimensiunea unei tăvi clasice de aragaz

  • 5 ouă
  • 5 linguri de făină
  • 5 linguri de zahăr
  • 1 lingură de ulei
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare

crema

  • 250 g mascarpone
  • 200 g ciocolata albă
  • 400 ml de smântână pentru frișcă 32% grăsime
  • 1 linguriță de zahăr pudră vanilat

decor

  • 200 ml de smântână pentru frișcă
  • 1 lingură de zahăr pudră vanilat
  • fulgi de ciocolată albă
  • confetti de zahăr

Mod de preparare

  • Aprindem cuptorul la 180 şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Mixăm într-un bol gălbenuşurile, cu zahărul, uleiul şi extractul de vanilie până când amestecul îşi dublează volumul şi obţinem o consistenţă cremoasă.
  • Adăugăm făina cernută şi un praf de sare în crema de gălbenuşuri şi amestecăm.
  • Batem albuşurile spumă tare şi le încorporăm şi pe ele în aluat, amestecând cu mişcări uşoare de jos în sus.
  • Turnăm compoziţia în tavă şi o dăm la cuptor pentru 15-20 de minute. Nu trebuie să se usuce. Puteţi să faceţi testul cu scobitoarea şi când aceasta iese curata, puteţi scoate blatul din cuptor.
  • Îndepărtaţi marginile blatului, apoi tăiaţi 4 fâşii de lăţimi diferite, astfel încât suprapuse să puteti forma o piramidă. Eu am tăiat fâşii de 10 - 8 - 6 - 4 cm pe care în lipsă de altă ustensilă, le-am măsurat cu ruleta spre amuzamentul soţului :D
  • Topim ciocolata caldă la bain marie, o lăsăm să se răcească apoi o încorporăm în brânza mascarpone.
  • Batem smântâna împreună cu zahărul vanilat până când obţinem o frişcă fermă care nu mai cade de pe teluri. Nu insistăm mai mult ca să nu transformăm frişca în unt.
  • Încorporăm frişca în amestecul de mascarpone şi ciocoată albă.
  • Suprapunem una peste alta cele 4 fâşii de blat şi repartizăm crema de mascarpone şi ciocolată albă între ele.
  • Pentru decor batem smântâna cu zahărul pudră până obţinem frişca şi decorăm piramida pe toate laturile. Presărăm cu fulgi de ciocolată albă şi confetti de zahăr colorat.
  • Lăsăm tortul la rece până în momentul servirii şi îl feliem cu un cuţit cu lama subţire.

Notă

Pentru mine ciocolata albă a îndulcit suficient crema, nu am simţit nevoia să adaug zahăr suplimentar. Dar dacă o doriţi o cremă mai dulce, puteţi să mai adăugaţi zahăr pudră după gust atunci când încorporaţi ciocolata în mascarpone.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!