blatul - de dimensiunea unei tăvi clasice de aragaz
5ouă
5linguri de făină
5linguri de zahăr
1lingurăde ulei
1linguriță extract de vanilie
un praf de sare
crema
250gmascarpone
200gciocolata albă
400mlde smântână pentru frișcă32% grăsime
1linguriță de zahăr pudră vanilat
decor
200mlde smântână pentru frișcă
1lingură de zahăr pudră vanilat
fulgi de ciocolată albă
confetti de zahăr
Mod de preparare
Aprindem cuptorul la 180 şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
Mixăm într-un bol gălbenuşurile, cu zahărul, uleiul şi extractul de vanilie până când amestecul îşi dublează volumul şi obţinem o consistenţă cremoasă.
Adăugăm făina cernută şi un praf de sare în crema de gălbenuşuri şi amestecăm.
Batem albuşurile spumă tare şi le încorporăm şi pe ele în aluat, amestecând cu mişcări uşoare de jos în sus.
Turnăm compoziţia în tavă şi o dăm la cuptor pentru 15-20 de minute. Nu trebuie să se usuce. Puteţi să faceţi testul cu scobitoarea şi când aceasta iese curata, puteţi scoate blatul din cuptor.
Îndepărtaţi marginile blatului, apoi tăiaţi 4 fâşii de lăţimi diferite, astfel încât suprapuse să puteti forma o piramidă. Eu am tăiat fâşii de 10 - 8 - 6 - 4 cm pe care în lipsă de altă ustensilă, le-am măsurat cu ruleta spre amuzamentul soţului :D
Topim ciocolata caldă la bain marie, o lăsăm să se răcească apoi o încorporăm în brânza mascarpone.
Batem smântâna împreună cu zahărul vanilat până când obţinem o frişcă fermă care nu mai cade de pe teluri. Nu insistăm mai mult ca să nu transformăm frişca în unt.
Încorporăm frişca în amestecul de mascarpone şi ciocoată albă.
Suprapunem una peste alta cele 4 fâşii de blat şi repartizăm crema de mascarpone şi ciocolată albă între ele.
Pentru decor batem smântâna cu zahărul pudră până obţinem frişca şi decorăm piramida pe toate laturile. Presărăm cu fulgi de ciocolată albă şi confetti de zahăr colorat.
Lăsăm tortul la rece până în momentul servirii şi îl feliem cu un cuţit cu lama subţire.
Notă
Pentru mine ciocolata albă a îndulcit suficient crema, nu am simţit nevoia să adaug zahăr suplimentar. Dar dacă o doriţi o cremă mai dulce, puteţi să mai adăugaţi zahăr pudră după gust atunci când încorporaţi ciocolata în mascarpone.