Go Back
Tipărește rețeta
5 from 1 vote

Îngheţată de cafea în foi de napolitană

Categorie: Deserturi

Ingrediente

  • 4 gălbenuşuri
  • 200 ml de lapte gras
  • 4 linguri de cafea proaspăt măcinată
  • 600 ml de smântână pentru frişcă min 32% grăsime
  • 10 linguri de zahăr
  • 2 foi de napolitane
  • o punguţă cu 180 g de nuci caju eu am folosit 2 punguţe caju de la Solaris

Mod de preparare

  • Fierbem cafeaua măcinată în lapte şi cât e încă fierbinte o strecurăm.
  • Frecăm gălbenuşurile cu zahărul şi un praf de sare până când se albesc şi îşi măresc volumul.
  • Adăugăm treptat cafeaua cu lapte caldă peste ouă amestecând continuu, ca să le ridicăm temperatura.
  • Punem compoziţia de ouă şi cafea la încălzit pe aragaz, la foc foarte mic, amestecând continuu până când simţim că începe să se îngroaşe.
  • Lăsăm crema să se răcească complet, apoi adăugăm frişca bătută şi omogenizăm. Dăm compoziţia la rece pentru 2-3 ore.
  • Dacă aveţi maşină de îngheţată, turnaţi amestecul în recipientul scos din congelator şi lăsaţi maşina să îşi facă treaba.
  • Dacă nu aveţi maşină de îngheţată, turnaţi amestecul într-o caserolă care va merge la congelator. Scoateţi caserola din 30 în 30 de minute şi mixaţi pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Repetaţi operaţiunea asta de cel puţin 3 ori ca să obţineţi o îngheţată cremoasă.
  • Puneţi o foaie de napolitană într-o tavă tapetată cu hârtie de copt (o folosim doar pentru a putea mai târziu să scoatem îngheţata mai uşor din tavă). Dacă nu se potriveşte perfect, decupaţi puţin foaia de napolitană. Cel mai uşor merge cu o foarfecă de bucătărie ;)
  • Turnaţi îngheţata peste foaia de napolitană, nivelaţi şi acoperiţi cu cea de-a doua foaie. Presaţi puţin cu palmele ca să facă priză şi să se lipească.
  • Daţi îngheţata la congelator pentru 3-4 ore.
  • Între timp măcinaţi nucile caju, nu foarte mărunt şi le prăjiţi 2-3 minute "pe uscat" într-o tigaie antiaderentă, amestecând continuu să nu se ardă. Vor deveni mai crocante şi vor căpăta un gust mai bun.
  • Scoateţi îngheţata şi porţionaţi-o în triunghiuri, pătrate, romburi, după dorinţă. Tăvăliţi marginile prin crocantul de caju, apăsând să se lipească bine şi să rămână la locul lui.
  • Ambalaţi porţiile individual în folie alimentară, apoi puneţi-le într-o cutie şi păstraţi sandwich-urile la congelator până în momentul servirii.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!