Găluşte de cartofi cu sos aromat de roşii
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Găluşte de cartofi cu sos aromat de roşii

Categorie: Feluri de baza
Autor: Iuliana S. / bucate-aromate.ro

Ingrediente

pentru 2 porţii

    pentru găluşte (aprox. 10 bucăţi)

    • 2 cartofi albi
    • 100 g de făină
    • o lingură de pătrunjel tocat
    • sare

    pentru sosul de roşii

    • 50 ml de ulei
    • 3 roşii mari cărnoase
    • 2 căţei de usturoi
    • câteva rondele dintr-un ardei iute sau un ardei iute întreg dacă vă place
    • o linguriţă de zahăr brun se poate şi fără, dar ia din aciditatea roşiilor
    • sare piper, nucşoară - după gust
    • pătrunjel verde

    Mod de preparare

    • Se fierb cartofii în coajă, se lasă să se răcorească, se curăţă şi se dau prin sită sau se zdrobesc cu furculiţa.
    • Se adaugă un praf de sare, pătrunjelul tocat mărunt, apoi făina cernută şi se frământă până obţinem un aluat omogen şi compact, dar puţin lipicios. Nu e nevoie să frământaţi mai mult de atât.
    • Într-o oală încăpătoare puneţi la fiert aprox. 4 litri de apă cu un praf de sare.
    • Cu mâinile înfăinate, modelaţi din aluat bile cam de mărimea unui ou mic şi când apa e aproape să dea în clocot puneţi găluştile la fiert. Nu amestecaţi cu lingura în oală ca să nu le loviţi şi să le stricaţi forma. E suficient să mişcaţi puţin oala ca să nu se prindă de fund. Când se ridică la suprafaţă sunt gata şi le puteţi scoate cu o spumieră. Păstraţi un pahar din apa în care au fiert găluştile. Îl vom adăuga la sosul de roşii, deoarece conţine amidon şi va face sosul mai cremos şi mai gustos.
    • Găluşte de cartofi cu sos aromat de roşii
    • Cât timp fierb găluştile, pregătim sosul de roşii. Punem uleiul la încins, adăugăm usturoiul zdrobit, ardeiul iute, apoi cuburile de roşii, nucşoara şi o linguriţă de zahăr. Potrivim gustul de sare şi piper şi lăsăm sosul să fiarbă timp de 15 minute.
    • Adăugăm peste sos 1/2 de pahar din apa în care au fiert găluştile, apoi punem sosul într-un vas care va merge la cuptor (eu am folosit un vas de yena). Adăugăm găluştile peste sos şi dăm vasul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute. După 10 minute deschidem cuptorul şi rotim găluştile să fie udate de sos pe toate părţile.
    • Se servesc calde, cu pătrunjel proaspăt tocat.

    Notă

    In funcţie de calitatea făinii, dar şi de soiul cartofilor folosiţi, e posibil să intre mai multă sau mai puţină făină. Nu o puneţi pe toată deodată, ci adăugaţi-o treptat ca să aveţi timp să simţiţi la mână când aluatul a devenit suficient de vârtos şi nu mai este nevoie să mai adăugaţi făină. Nu vă faceţi probleme, datorită amidonului din cartofi, aluatul se va lega perfect, chiar dacă nu conţine ou.
    Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!