Ficăţeii se curăţă de membrane şi se spală în mai multe ape, apoi se lasă într-o strecurătoare să se scurgă foarte bine de apă.
Într-un ceaun cu fund gros (eu am unul din fontă pe care îl folosesc şi la mămăliguţă) punem la încins uleiul şi untul. Când untul este topit, adăugăm usturoiul tăiat mărunt şi ficăţeii, atenţie, fără să îi condimentăm! Nu punem sare de la început pentru că se întăresc, ficăţeii se condimentează numai la final.
Amestecaţi uşor astfel incât uleiul să cuprindă toţi ficăţeii, dar fără să îi sfărâmaţi pentru că sunt foarte fragezi şi delicaţi. Adăugaţi şi cei 50 ml de apă şi lăsaţi ficăţeii să se prăjească la foc mic, cu capac, amestecând din când în când ca să se rumenească pe toate părţile.
Sunt gata în aprox. 15-20 de minute. Cu 2-3 minute înainte să îi luaţi de pe foc, presăraţi sare şi piper proaspăt măcinat cât vă place. Ficăţeii trebuie să fie rumeni la exterior, dar moi şi suculenţi la interior. Nu îi lăsaţi mai mult, pentru că se vor usca, se vor întări şi îşi pierd toată savoarea.
Noi i-am servit imediat, calzi, lângă un piure făcut din 4 cartofi la care am adăugat 50 ml de lapte şi 50 g de unt şi cu o salată de roşii. La fel de bine merg şi cu o mamăliguţă caldă şi stropiţi cu mujdei de usturoi dacă vă place.