Go Back
Tort Diplomat cu căpşune
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 1 vote

Tort Diplomat cu căpşune

Preparare30 minutes
Gătire10 minutes
la rece4 hours
Timp total4 hours 40 minutes
Categorie: Deserturi

Ingrediente

pentru o formă de tort cu inel detaşabil de 26 cm

  • aprox. 500 g căpşuni tăiate sferturi cam 350 g în interior şi 150 g pentru ornat
  • 1 pachet de pişcoturi de şampanie 400 g
  • 600 ml smântână pentru frişcă cu min 32% grasime
  • 6 ouă
  • 200 g zahăr tos
  • seminţele de la o păstaie de vanilie
  • 3 pliculeţe de gelatină granule (30 g)

opțional

  • 1 pliculeț tort gelee + 2 linguri rase de zahăr -pentru glazura de deasupra

Mod de preparare

  • Mixaţi ouăle cu zahărul tos până cănd îşi măresc volumul, iar zahărul s-a topit.
  • Puneţi compoziţia să fiarbă la bain marie amestecând din când în când până când simţiţi că s-a îngroşat, apoi o daţi deoparte şi o lăsaţi să se răcească.
  • Bateţi smântâna doar până când frişca devine fermă, nu mai mult.
  • Puneţi gelatina la hidratat conform instrucţiunilor de pe pliculeţ, apoi o încălziţi puţin la bain marie. Atenţie să nu fiarbă pentru că îşi va schimba proprietăţile şi nu va mai lega crema. Când este dizolvată, turnaţi-o peste crema de ouă, adăugaţi seminţele păstăii de vanilie şi omogenizaţi.
  • Amestecaţi crema de ouă cu frişca bătută.
  • Păstraţi departe 10-15 căpşune frumoase pentru ornat pe deasupra, iar restul tăiaţi-le jumătăţi sau sferturi, depinde cât sunt de mari.
  • Montaţi inelul pe un platou potrivit ca mărime şi aşezaţi la bază un strat de pişcoturi, care va forma un blat apoi, puneţi pişcoturi de jur împrejur în interiorul inelului, cât mai lipite unele de altele.
  • Împărţiti "din ochi" crema în 4 părţi egale. Puneţi un sfert din cantitate peste pişcoturile de la bază, presăraţi cu căpşune, apoi acoperiţi cu încă un sfert din cantitatea de cremă.
  • Puneţi încă un strat de pişcoturi, apoi procedaţi în acelaşi fel cu crema şi căpşunele tăiate care au mai rămas. Ultimul strat trebuie să fie de cremă şi să fie bine nivelat pentru a putea aşeza pe el feliile de căpşune pentru decor.
  • Daţi tortul la rece pentru cel puţin 4 ore, timp necesar să se întărească bine crema.
  • Tăiaţi căpşunele păstrate pentru decor în câte 3-4 felii şi aşezaţi-le suprapuse pe suprafaţa tortului.
  • Eu am preferat să glazurez căpşunele de deasupra pentru a fi sigură că îşi păstrează forma şi culoarea, dar acest pas nu e obligatoriu. Dacă doriţi să le glazuraţi şi voi, procedura este foarte simplă, nu trebuie decât să urmaţi explicaţiile de pe pliculeţul de tort-gelee.
  • Păstraţi tortul la rece şi ca să îl feliaţi frumos şi curat, ştergeţi cuţitul după fiecare tăietură.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!