Pentru început, aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim tava pe care fie o ungem cu ulei (sau unt) şi o tapetăm cu făină, fie folosim o hârtie de copt. Tot înainte să trecem propriu-zis la treaba, cernem şi făina.
Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare până când nu mai cad de pe teluri. Eu am folosit un mixer de mână, dar dacă vă descurcaţi cu telul în formă de pară, e ok.
Se adaugă zahărul în ploaie şi se bat albuşurile până când zahărul este complet dizolvat, iar spuma de albuşuri devine lucioasă şi fermă.
Se adaugă gălbenuşurile şi se mai amestecă scurt şi uşor cu mixerul până se omogenizează compoziţia.
Făina cernută se încorporează folosind o spatulă sau un tel, cu miscări uşoare, de jos în sus pentru a nu scoate aerul din spuma de albuşuri.
Turnăm mai mult de ¾ din compoziţie în tavă şi o nivelăm.
In restul de compoziţie păstrată adăugăm pudra de cacao, amestecăm să se omogenizeze şi turnăm din loc în loc cu lingura peste aluatul din tavă. Cu o furculiţă facem câteva "valuri" pentru a crea efectul marmorat. La pasul ăsta trebuie să ne mişcăm cât mai repede, altfel riscăm să se lase albuşurile şi să nu mai avem un blat aerat.
Coacem blatul timp de 15-20 minute până când capătă o culoare aurie. Îl testăm cu scobitoarea pentru a fi siguri că este bine copt. Dacă se apasă cu degetele, blatul trebuie să fie ferm, dar elastic, să revină la forma iniţială.
Scoateţi blatul din cuptor şi lăsaţi-l la răcit până e gata şi umplutura.