Cozonac fără frământare
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Cozonac fără frământare

Categorie: Deserturi
Autor: Iuliana S. / bucate-aromate.ro

Ingrediente

  • pentru 2 cozonaci
  • 1 kg de faina 000 plus o rezerva de 100 g daca aluatul o cere
  • 5 oua 4 pentru aluat si unul pentru uns pe deasupra
  • 300 g zahar
  • 100 g unt topit si racit
  • 100 ml ulei
  • 400 ml de lapte putin caldut
  • 2 linguri coaja rasa de lamaie
  • 1 sticluta de esenta de vanilie
  • un cub de 42 g de drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 300 g de rahat taiat cubulete si/sau stafide

Mod de preparare

  • Intr-un castron se amesteca drojdia cu 2 linguri de zahar, apoi se toarna 200 de ml de lapte caldut (nu fierbinte!!) si se presara cu foarte putina faina, cat luati intre degete. Faina presarata va va ajuta sa va dati seama mai bine cand fierbe maiaua, pentru ca atunci stratul de faina va incepe sa se crape. Acest proces dureaza aproximativ 10-15 minute, depinde si de temperatura din bucatarie.
  • Cat timp creste maiaua, intr-un lighean sau castron incapator mixam cele 4 oua cu restul de zahar, adaugam un praf de sare, coaja de lamaie si esenta de vanilie, restul de lapte, uleiul si untul topit si racit la temperatura camerei. Amestecam doar cat sa se omogenizeze compozitia, apoi adaugam in acest amestec maiaua crescuta.
  • Faina cernuta in prealabil se incorporeaza in compozitia de mai sus. Amestecati cu mana sau cu o lingura de lemn, dar nu este nevoie sa framantati. Trebuie sa obtineti o bila de aluat moale, elastic si nelipicios. La nevoie, daca aluatul este inca lipicios, mai ajutati-va de putina faina (cea de rezerva mentionata in lista de ingrediente), presarata putin cate putin, atat cat este nevoie, nu toata deodata. Daca dimpotriva, aluatul e prea vartos, adaugati putin lapte sau apa calduta.
  • Lasati aluatul astfel obtinut sa creasca timp de  1 ora intr-un loc caldut si ferit de curent, acoperit cu un prosop curat.
  • Daca umpleti cozonacul cu stafide, cat timp sta aluatul la crescut, puneti stafidele la inmuiat in putina apa calduta cat sa le acopere. Pentru mai multa aroma puteti pune in apa cateva picaturi de esenta de rom sau vanilie. Inainte de folosire lasati stafidele la scurs intr-o strecuratoare.
  • Din aluatul care intre timp aproape ca si-a dublat volumul, intindeti 2 foi, presarati cubulete de rahat colorat si/sau stafide, rulati si puneti fiecare foaie intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt si presarata cu faina. pe mine m-a chinuit talentul si am incercat sa fac niste frunzulite din aluat, dar s-au intins la copt si nu se mai intelege nimic din creatia mea :) Asa ca va sfatuiesc sa nu va complicati, mai simplu e mai bine.
  • Lasati cozonacii sa creasca in tava inca o ora. Intre timp aprindeti cuptorul sa se incalzeasca la 180 de grade.
  • Ungeti cozonacii cu ou batut, apoi lasati-i la copt timp de 40-45 de minute. Ai mei au fost gata in 40 de minute. Faceti testul cu scobitoarea ca sa va asigurati ca sunt bine copti in interior.
  • Lasati cozonacii sa se raceasca 10 minute in forma, apoi ii puteti scoate si lasa la racit pe un gratar. Se feliaza mai frumos dupa ce s-au racit complet.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!