Scurgem lintea din conservă şi o clătim cu apă rece.
Ceapa şi usturoiul tocate mărunt le călim 2-3 minute în uleiul de măsline până încep să-şi dezvolte aroma, nu mai mult.
Punem lintea, ceapa călită, 4-5 măsline şi condimentele după gust într-un vas, apoi pasăm totul cu blenderul vertical până obţinem o pastă cremoasă şi omogenă.
Dacă o doriţi mai acrişoară, adăugaţi puţină zeamă de lămâie şi dacă vi se pare prea uscat şi doriţi să mai subţiaţi pateul, puteţi folosi 1-2 linguri din saramura în care au stat măslinele. Va da un gust bun, uşor astringent compoziţiei.
Tăiaţi mărunt 2-3 măsline şi adăugaţi cubuleţele în pateul de linte.
Se păstrează la frigider şi este excelent cu pâine neagră sau pâine prăjită.