aprox. 400 g de urzici necurăţateeu am avut 3 pungi, aşa cum se vând prin pieţe
½cană de orez
1ceapă
1ardei gras
1căţel de usturoi
½de conservă de roşii cuburi
100mlde ulei
sarepiper, zeamă de lămâie - după gust
Mod de preparare
Înarmaţi-vă cu răbdare şi aşezaţi-vă la curăţat urzicile. Scuturaţi plăntuţele de pământ, căutaţi-le de fire de iarbă , paie sau ce se mai întâmplă să fie printre ele. Da, o să vă urzice, dar nu e chiar ceva de speriat.
Spălaţi urzicile în mai multe ape, până apa iese perfect curată.
Puneţi aproximativ 3 litri de apă la fiert cu puţină sare. Când apa clocoteşte, puneţi urzicile la fiert şi lăsati-le să fiarbă timp de 15 minute.
Scurgeţi urzicile, dar păstrați apa în care au fiert, şi după ce s-au răcit, tocaţi-le mărunt dacă mai este nevoie. Ale mele au fost atât de micuţe şi de fragede încât am sărit peste pasul ăsta.
Într-o cratiţă încăpătoare, căliţi în ulei ceapa, usturoiul şi ardeiul pentru 2-3 minute. Adăugaţi orezul spălat şi lăsaţi-l să se călească şi el 2-3 minute, apoi adăugaţi 2 căni şi jumătate din apa în care au fiert urzicile. Amestecaţi din când în când să nu se lipească orezul.
După ce orezul s-a umflat pe jumătate, adăugaţi urzicile tocate şi roşiile, condimentaţi cu sare, piper şi zeamă de lămâie dacă le doriţi mai acrişoare. Dacă simţiţi că ar mai fi nevoie, mai adăugaţi puţină zeamă de urzici.
Băgaţi cratiţa în cuptorul încins la 170 de grade pentru 30 de minute. Orezul se va umfla încet, în voie fără să fie nevoie să îl amestecaţi mereu, iar aromele se vor împrieteni mai bine în cuptor.
Nouă ne plac şi calde şi reci, dar neapărat lângă o mămăliguţă.