Untul rece se amestecă cu gălbenuşul, zahărul, făina şi un praf de sare până când se obţine un aluat nisipos.
Adăugaţi o lingură de apă rece şi continuaţi să frământaţi aluatul până se leagă şi puteţi forma o bilă. Dacă e nevoie, adică aluatul nu se leagă, mai adăugaţi încă o lingură de apă.
Înfăşuraţi bila de aluat în folie alimentară şi lăsaţi-o la frigider minim jumătate de oră.
Întindeţi aluatul cu sucitorul căutând să obţineţi o foaie puţin mai mare decât forma de tartă pe care doriţi să o folosiţi.
Aşezaţi aluatul în formă, şi tăiaţi cu un cuţit marginile care depăşesc forma. Pentru că aluatul conţine unt, nu se va lipi, aşa că nu este nevoie să ungeţi forma sau să folosiţi hârtie de copt.
Înţepaţi aluatul din loc în loc cu furculiţa, acoperiţi-l cu o hârtie de copt peste care puneţi câteva boabe de fasole sau orez. Sau arpacaş, că eu asta am pus :) Daţi blatul la cuptorul încins la 180 de grade şi coaceţi timp de 15-20 de minute, până când dă semne că ar începe să se rumenească pe margini. Între timp pregătiţi crema de ciocolată.
Rupeţi ciocolata cubuleţe şi o puneţi la topit împreună cu smântâna şi zahărul pudră într-un vas cu fund mai gros, sau dacă nu aveţi, e foarte bine la bain marie.
După ce ciocolata s-a topit, luaţi vasul de pe foc, lăsaţi amestecul să se răcorească puţin, apoi adăugaţi gălbenuşul de ou şi esenţa de rom. Amestecaţi să se omogenizeze.
Scoateţi blatul din cuptor şi aşezaţi peste el câteva rondele de banane, lăsând spațiu să intre ciocolata între ele.
Turnaţi crema de ciocolată peste banane şi daţi din nou tarta la cuptor pentru încă 15 minute.
Lăsaţi tarta să se răcească complet, apoi pudraţi-o cu puţin zahăr vanilat şi decoraţi-o mai mult sau mai puţin romantic, după imaginaţie şi eveniment.
Se taie cu un cuţit cu lama subţire, pe care e bine să îl udaţi după fiecare felie, dacă vreţi să arate frumos ;)