Go Back
+ servings
placinta cu iaurt si portocale
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest
5 from 3 votes

Plăcintă cu iaurt şi portocale

Preparare15 minutes
Gătire40 minutes
Așteptare3 hours
Timp total3 hours 55 minutes
Categorie: Deserturi
Porții: 6

Ingrediente

Plăcinta

  • 1 pachet foi de plăcintă
  • 400 g iaurt gras (de preferat iaurt grecesc)
  • 200 g de smântână
  • 4 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • 4 pliculeţe zahăr vanilat (de preferat Bourbon)
  • 100 g unt topit şi răcit
  • 1 plic de praf de copt
  • 2 linguri coajă de portocală
  • sucul stors de la o portocală
  • felii de portocală şi câteva nuci pentru decor

Siropul

  • 200 ml de apă
  • sucul de la 2 portocale
  • 4 linguri zahăr
  • 1 lingură de miere
  • 1 lingură coajă de portocală

Mod de preparare

  • Foile de plăcintă se taie sau se rup în bucăţele mari, mici, după cum vă place sau câtă răbdare aveţi. Aici îi puteţi implica pe cei mici şi să îi lăsaţi să se joace puţin cu ele. Apoi le răsfiraţi şi le lăsaţi la uscat 3-4 ore. Eu le-am zdrenţuit seara şi le-am lăsat până dimineaţa.
  • Într-un castron încăpător se amestecă iaurtul cu smântâna şi cu praful de copt. Iaurtul fiind acid va activa praful de copt şi veţi vedea că încep să apară bule iar amestecul să îşi mărească volumul şi să devină mai pufos.
  • Ouăle bătute se amestecă cu zahărul şi untul topit şi se toarnă peste compoziţia de iaurt. Se adaugă sucul şi coaja rasă de portocală şi se omogenizează compoziţia.
  • Se adaugă foile de plăcintă zdrenţuite şi uscate. S-ar putea să vi se pară că sunt prea multe şi nu le puteţi încorpora pe toate, dar asta pentru că foile sunt foarte "ciufulite". Insistaţi, apăsaţi şi vor intra toate.
  • Ungeţi cu unt o tavă sau o formă de yena şi turnaţi compoziţia. Nivelaţi şi decoraţi cu felii de portocală şi miez de nucă.
  • Cuptorul trebuie preîncălzit la 180 de grade. Plăcinta este gata în 30-40 de minute când este frumos rumenită deasupra.
  • Cât timp plăcinta e la cuptor, ne ocupăm de sirop: punem la fiert apa cu zahărul. Lăsăm să fiarbă câteva minute până se leagă puţin şi începe să scadă.
  • Stingem focul şi adăugăm sucul, coaja de portocală şi mierea. Amestecăm până când mierea este complet dizolvată.
  • Scoatem plăcinta din cuptor, o feliem şi cât este încă fierbinte turnăm siropul deasupra şi printre felii.
  • Se lasă deoparte cel puţin o oră înainte de servire.
  • Eu am servit-o decorată suplimentar cu coji de portocală confiată.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!