Alegem lintea de eventualele impurități, o punem într-o sită şi o spălăm sub jet de apă.
Spălăm, curăţăm şi tăiem legumele bucăţi nu foarte mari.
Într-o cratiță încăpătoare (de aprox. 5-6 litri) punem uleiul la încins și călim la început ceapa și usturoiul, apoi adăugăm: ardeiul, țelina și morcovul. Lăsăm legumele să se călească cam 10 minute, cât să se înmoaie și să își dezvolte aromele.
Turnăm în oală cam 3,5 litri de apă, apoi punem lintea, condimentele și cartofii.
Lăsăm legumele să fiarbă pentru aprox. 30 de minute. Îndepărtăm spuma care se formează.
Când cartofii sunt fierți, adăugăm roșiile tăiate cuburi sau pasate și continuăm fierberea încă 10 minute. Tot acum gustăm și mai adăugăm sare dacă mai este nevoie.
Îndepărtăm frunza de dafin și pasăm supa cu un blender de mână până când devine fină și omogenă.
Servim supa cremă de linte caldă, asezonată cu mentă proaspătă sau pătrunjel și cu câteva crutoane din pâine.