Desfaceţi conservele şi puneţi tonul la scurs într-o strecurătoare (cum e cea pentru paste).
Cartoful se curăţă, se taie felii şi se fierbe ca pentru piure. Pentru că nu avem ouă în compoziție, cartoful va avea rolul de liant.
Tocaţi ceapa cubuleţe mici, treceţi usturoiul prin presă şi radeţi morcovul pe răzătoarea cu găuri mici. Se pun toate la călit în uleiul de măsline până când ceapa se înmoaie puţin şi îşi lasă aroma.
Puneţi tonul scurs, legumele călite, cartoful, pătrunjelul, zeama de lămâie şi condimentele în robot sau în tocătorul electric (sau le puteţi amesteca şi cu mixerul sau chiar de mână) şi omogenizaţi compoziţia. Eu prefer să nu le toc prea tare, pentru că îmi place să simt totuşi textura tonului.
Într-o farfurie întinsă amestecaţi făina şi pesmetul.
Cu mâinile umede formaţi chifteluţe rotunde, pe care le treceţi prin făină şi pesmet şi le aşezaţi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Mie mi-au ieşit 22 de bucăţi.
Daţi tava la cuptorul preîncălzit la temparatura de 180 de grade. Sunt gata cam în 20-25 de minute, când încep să se rumenească.
Sunt foarte bune şi calde, dar şi reci.