Clătiți lintea sub un jet de apă, apoi o puneți la fiert în 500 ml de apă. În apa pentru fiert adăugați amestecul de legume deshidratate, sare și piper.
Lintea roșie fierbe foarte repede, cam în 20 de minute va fi gata. Puneți-o la scurs într-o sită și lăsați-o să se răcească.
Tocați mărunt ceapa, usturoiul și morcovul.
Într-o tigaie puneți uleiul la încins, apoi adăugați legumele. Lăsați-le să se călească 1 minut, cât să își dezvolte aromele, apoi presărați un praf de sare și adăugați 100 ml de apă. Lăsați legumele să fiarbă înăbușit timp de 10 minute.
În vasul robotului puneți lintea scursă, legumele călite, alunele de pădure și roșiile uscate. Adăugați condimentele: sare, piper, chilli, chimion, suc de lămâie și mixați până când obțineți o pastă fină și omogenă.
Dacă pateul vi se pare prea uscat, puteți să mai adăugați 1-2 linguri din supa în care a fiert lintea.
Înainte de servire, presărați cu pătrunjel proaspăt tocat. Opțional, pentru aspect puteți presăra și puțină boia de ardei.
Serviți pateul de linte pe felii de pâine prăjită sau cu sticksuri de lehume: morcov, ardei gras, tije de țelină, etc.
Puteți servi pateul de linte și ca garnitură lângă un tofu crocant sau lângă orice fel de carne gătită la grătar sau la cuptor.