Se pune apa la fiert cu un praf de sare.
Când apa dă în clocot se adaugă mălaiul în ploaie fină amestecând continuu cu un tel să nu facă cocoloaşe.
Lăsaţi mămăliga să fiarbă la foc mediu, amestecând din când în când cu telul până când se îngroaşă, apoi merge mai uşor cu o lingură de lemn.
După ce s-a îngroşat, mai lăsaţi mămăliga pe foc încă 15 minute, apoi o răsturnaţi şi o lăsaţi să se răcorească cât să nu vă mai frigă la mână. Eu am lăsat-o să se răcească de tot. A fost mai puţin maleabilă, dar m-am descurcat cu ea aşa.
Formaţi bulgăraşi cât doriţi de mari şi în fiecare introduceţi un cubuleţ de caşcaval de mărime potrivită.
Puneţi bulgăraşii la copt pe ambele părţi pe un grill sau chiar pe un gratar cu lemne dacă aveţi posibilitatea asta.
Bulgăraşii se servesc fierbinţi, presăraţi cu caşcaval ras şi cu smântănă sau iaurt.